Известната психоложка Мадлен Алгафари е царица на екзотичните блюда. Тя кипи от енергия, когато се вихри в кухнята и е категорична, че там си почива най-добре от ежедневния стрес. Кулинарната магия е в кръвта й.
По това, какви емоции влага човек в блюдата и как ги възприемат, може да се съди за психическата му нагласа и равновесие. Затова Мадлен Алгафари се хвали с традиции в кулинарията от поколения. Майка й е известен етнограф и знае точно какви гозби се слагат на трапезата на християнските празници. Баща й е инженер химик и ненадминат корифей на чушки, пълнени с боб, типично по врачански.
Всекидневието на Мадлен е пълно с ангажименти. Ако е в настроение обаче, обича да експериментира с менюто. Понякога е даже педантична домакиня, която мери дозите с аптекарска везна. Важното е да се получи. Посреща гости винаги с изненади на масата.
Допълнително удоволствие от консумирането на храната е всички членове на семейство да седнат заедно на масата. Синът, дъщерята и съпругът й имат любими манджи, които Мадлен приготвя с вещина. Фамилната им традиция е през уикенда да хапват вкусните мекици с мед, чиято рецепта психоложката е усъвършенствала сама.
Мекици с мед
Продукти
500 г брашно
1/2 л прясно мляко
2 яйца
200 мл олио
500 г спанак
250 г сирене
мая
Приготвяне
Всички продукти (без маята и сиренето) се разбиват, после се смесват и се добавя предварително втасалата мая, не повече от 5 грама. След 15–20 минути всичко е готово. В средата им се слага плънка от предварително задушения зеленчук с 250 г сирене. Захлупват се като мидички и се пържат в горещо олио.
При поднасяне се заливат с мед.