Бразилците ги правят с боб, французите – с лук
Дойде есента, а с нея и по-ниските температури. А те, за съжаление, водят след себе си настинките и гриповете. Едно от най-добрите лекарства тогава е бабината или мамината супа. Те действат на организма по-добре дори от хапчетата. Сигурно е и, че няма да ви навредят, подобно на антибиотиците.
Американска супа
Необходими продукти:
2 царевици
100 г грах
100 г зелен фасул
2 глави лук
2 с. л. брашно
1 морков
1/2 глава целина
растително масло
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 връзка магданоз
3 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно. Запържваме го с брашното. След това се добавят граха, фасула, целината, морковите. Предварително трябва да сварим царевицата и да я изроним. Задушаваме. Слагаме да заври литър и половина вода в дълбока тенджера. Добавяме зеленчуците и царевицата. Варим докато се сгъсти. Преди да се махне от котлона, трябва да се направи застройка от яйцето и млякото. Поръсваме с магданоза и чесъна, нарязани на ситно.
Бразилска супа
Необходими продукти:
2 ч. ч. черен боб
3½ ч. ч. вода
2 ч. л. сол
1 ч. ч. лук
1 ч. ч. морков
1 ч. ч. целина
6 скилидки чесън
3 с. л. кимион
3 с. л кориандър
портокал
½ ч. ч. портокалов сок
1 с. л. шери
сокът на 1 лимон
1 с. л. черен пипер
1 с. л. червен пипер
Начин на приготвяне: Оставям боба да се накисне за 4 часа. Водата се сменя. Посоляваме. Оставяме да заври. Намялаваме и оставяме да къкри час и половина. Поръсваме с кимиона и кориандъра. Добавяме зеленчуците и варим докато омекнат. Малко преди да стане готов бобът, слагаме 2 парченца портокал, изливаме лимоновия сок и шерито. Поръсваме с черния и червения пипер. Разбъркайте добре. Оставете да ври още десет минути под капак.
Френска супа
Необходими продукти:
4 глави лук
2 с.л. зехтин
2 с.л брашно
1 ч.л. бяло вино
4 ч.ч. пилешки или телешки бульон
3-4 стръка магданоз
черен пипер
1 дафинов лист
1 ч.л. мащерка
4 филии пълнозърнест хляб
1 ч.ч. настърган кашкавал
Начин на приготвяне: Важно е да нарежем лука на тънки шайби. Взимаме дълбока тенджера и загряваме зехтин. Пускаме вътре кръгчетата лук. Задушанаве докато омекне. Периодично разбъркваме. Доливаме тенджерата с бульона. В него трябва да е разтворено брашното. Поръсваме с подправките и дафиновия лист. Изливаме бялото вино. Оставяме да ври за 10 минути.
Борш
Необходими продукти:
1 глава червено цвекло
200 г зеле
2 картофа
1 глава лук
1 морков
1/2 връзка магданоз
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. универсална подправка
4 с.л. зехтин
магданоз
сметана
Начин на приготвяне: Обелваме картофите. Нарязваме ги като за мусака. Заливаме ги с 2 ч. ч. вода. Поръсваме ги с универсалната подправка. Оставяме да се варят. Когато станат готови, пасираме. Към тях добавяме нарязаните вече зеле, морков, лук, и червено цвекло. Добавяме зехтин. Задушаваме за 15 минути. Размиваме доматеното пюре с малко вода и добавяме и него. Доливаме и 1 литър гореща вода. Оставяме да се вари още малко. Отгоре поръсваме с магданоза. Във всяка купичка, в която сервираме първо слагаме лъжица сметана и едва тогава от супата.
Шкембе чорба
Необходими продукти:
800 г телешко шкембе
3 яйца
4 с. л. брашно
200 г кисело мляко
сол
4 с.л. олио
3 с.л. сладък червен пипер
1/2 глава чесън счукан
6 с.л. оцет винен
3 с. л. лют червен пипер
Начин на приготвяне: Измиваме добре шкембето от всички страни. Накисваме във вода за около час. Нарязваме го на едро и слагаме да се вари. Трябва да го оставим да се готви поне 2 часа. От време на време доливаме вода. Малко преди да го свалим от огъня го посоляваме. Вадим парчетата месо. Оставяме бульона да изстине. Нарязваме шкембето на още по-дребни парчета. Връщаме го в бульона. Разбъркваме в отделен съд яйцата, брашното и киселото мляко. Застройваме шкембето. Оставяме на слаб огън за малко, но внимаваме да не заври. В друг съд загряваме олиото. Добавяме сладкия пипер. Разбъркваме добре, докато се запържва. Докато е още горещо, изсипваме в тенджерата с шкембето. Отделно смесваме чесън и оцет. Поднасяме с лютия червен пипер.
Африканска супа
Необходими продукти:
стръка праз
2 с.л. олио
1 с.л. къри
300 г доматено пюре
1 кутия кондензирано мляко
Сол
1 - 2 с.л. лимонов сок
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме бялата част на праза на тънки кръгчета. Запържваме го. Поръсваме със сладкото къри. Смесваме доматеното пюре и млякото. Изсипваме при праза. Оставяме да ври на слаб огън за 20 минути. Добавяме лимоновия сок, солта и черния пипер.