Лимонов кейк със захаросан джинджър и ванилена глазура

Лимонов кейк със захаросан джинджър и ванилена глазура Лакомник

Лека рецепта за веган изкушение

Лимонов кейк със захаросан джинджър и ванилена глазура
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. мед
1 коф. кисело мляко (за веган вариант използвайте соево)
1 ч.л. сода
сок от 1 лимон и 1 лайм
настъргана кора от 1 лимон и 1 лайм
100 мл кокосово масло
2 с.л. ленено брашно
3-4 с.л. захаросан джинджифил

за глазурата:
200 гр заквасена сметана
1 шушулка ванилия или 1 с.л. ванилена есенция
4 с.л. мед

Начин на приготвянe

Брашната, захарта и настърганата кора се смесват в купа. Киселото мляко се разбърква със содата и когато започне да шуми, се прибавя към брашното. Излива се разтопеното кокосово масло, медът и лимоновия сок и всичко се разбърква добре.

Сместа се изсипва в продълговата форма, застлана с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180º фурна около 40 минути. Блатът остава сочен отвътре, а отвън потъмнява бързо, затова ви съветвам на половината от времето за печене да го покриете с фолио. Оставя се да изстине напълно върху метална решетка.

Сметаната се разбива леко с меда и ванилията и ако е прекалено течна се прибира в хладилник/фризер, докато стегне.

Когато се е сгъстила се залива кейкът.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц