
Пълна е с тежки метали от тавите и тенджерите

Домашната лютеница и цялата зимнина, която се вари и пече в гледжосаните и калайдисаните съдове, е отровна, съобщава Pik.bg. Родни лекари алармират, че уж натуралните апетитки, които си приготвяме сами, всъщност крият сериозен риск за здравето и в повечето от тях се съдържа тях съдържа стократно повече олово от допустимото.
Преди години глечта и калаят са били забранени, именно защото чрез този тип повърхност оловото влиза директно в продуктите, а то е силно токсично, обяснява проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по храните и диетиката. Според него са много опасни и поцинкованите съдове, в които се съхранява сирене в саламура. Окисляването на този метал отдела вредни за здравето вещества.
Оказва се, че оловото присъства и в покритието на домакинските съдове, в които се приготвят ястията за директна консумация. Най-голямо съмнение будят тенджерите и тиганите, произведени в Китай или арабските страни.
Лекарите обобщават, че домашната лютеница и зимнина е най-полезна и трябва да се консумира, но само ако е приготвена в безопасни условия и съдове при висока хигиена.
