Краешник

Краешник Лакомник
Краешник
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
5
Автор
Любка Георгиева, с. Ключ
Лакомник Необходими продукти

За тестото: 1 яйце (жълтъкът – за намазване)

1 ч.ч. прясно или кисело мляко

1 с.л. олио

щипка сол

1 кубче мая

100 г масло+за намазване на корите

брашно, колкото поеме за меко тесто

За пълнежа:

4-5 глави праз (който не обича праз, може да сложи 6-7 глави стар лук)

300 г пресен суджук или 2 консерви риба

около 30 мл олио

1/2 ч.л. червен пипер

доматен сос

1 ч.л. брашно

1/2 ч.ч. вода

сол на вкус

Начин на приготвянe

На кваса:

Маята, малко захар, 1 с.л. брашно, 100 мл мляко разбъркваме и оставяме леко да бухнат.

На пълнежа:

В тиган слагаме около 30 мл олио, запържваме леко суджука, изваждаме го от тигана и в същата мазнина слагаме праза. Задушаваме до омекване, след което прибавяме червения пипер, брашното, слагаме малко доматен сос, връщаме обратно суджука, нарязан на дребно, сипваме водата, овкусяваме и оставяме да къкри, докато почти остане на мазнина.

На тестото:

От продуктите замесваме меко тесто, оставяме да отлежи около 20-30 мин, след което замесваме отново и разделяме на две части. Оформяме ги на топки и оставаме да отлежат 10 мин. След това разточваме едната топка на дебела кора, намазваме я с разтопено масло и я навиваме на руло. Слагаме я в намазнената тава. По същия начин правим и другата топка и в тавата я слагаме срещуположно на първата, като пъхаме краищата едни в други, за да се образува непрекъснат кръг. Мажем с масло и оставаме да втаса. Намазваме отгоре с жълтък, размесен с малко масло. Слагаме пълнежа в средата на кръга и печем на 170 градуса 35 мин.

Добър апетит!  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц