Местните специалитети ще ви подарят живот
Коста Рика е единствената страна, която показа на света как хората могат да се държат наистина хуманно с животните и природата. Държавата затвори всички зоологически градини и освободи техните обитатели. Правителството забрани и лова. Дори и преди тези радикални решения, Коста Рика беше една от най-интересните дестинации за екскурзии. А храната наистина ще ви накара да се върнете. Освен това на това райско кътче има и десетки столетници, достигнали до тази възраст благодарение на местните специалитети.
Царевичен сладкиш
Необходими продукти:
1 сладка царевица от консерва
4 с. л. брашно
3 яйца
300 мл кондензирано мляко
1 бакпулвер
60 г краве масло
100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Царевицата се смила на пюре. Добавяме кондензираното мляко, както и яйцата. Идва ред на бакпулвера и маслото. Разбърква се добре, може и с блендер. Настъргваме кашкавала, разбъркваме отново. Изсипваме сместа в намазнена тавичка. Печем на 180 градуса за половин час.
Салата
Необходими продукти:
2 розови домата
1 краставица
1 глава лук
магданоз
100 г сладка царевица
100 г сирене или кашкавал
2 сварени яйца
2 чушки
2 резена салам
Начин на приготвяне:
Нарязваме доматите и краставиците на кубчета. Нарязваме лука и чушкте на едро. Добавете царевицата. Разбъркайте добре. Пюрираме магданоза, заедно със зехтина. Поръсваме със сол. Овкусяваме зеленчуците с пастата от магданоза. Поръсваме отгоре с чушките. Отгоре украсяваме с варените яйца и салама.
Черен боб
Необходими продукти:
200 г черен боб
200 г ориз
1 червена чушка
целина
2 скилидки чесън
1 глава лук
мащерка
кориандър
Начин на приготвяне:
Накисваме боба в студена вода за поне 12 часа. След това го сваряваме. Отцеждаме фасула от водата, но запазваме и течността от варенето. Наситняваме лука, чесъна, както и целината. Запържваме ги, докато омекнат. Чушката също се нарязва и се разбърква добре с мащерката и подправки - сол, черен пипер. Идва ред на сварения боб и предварително бланширания ориз. Добавяме и половин литър вода от варенето на фасула. Оставяме да се готви, докато оризът попие течността. Разбъркваме добре преди да поднесем. Всяка порция се поднася с малко кориандър.
Фахитас
Необходими продукти:
400 г пилешки гърди
2 чушки
2 домата
½ глава лук
2 скилидки чесън
1 люта чушка
300 г кашкавал
лют червен пипер
тортили
Начин на приготвяне:
Нарязваме чушките на ивица, а лука - на ситно. Задушаваме ги в подходящ съд заедно със зехтина за около 15 минути. Обелваме доматите, нарязваме ги на ситно и отстраняваме семките. Слагаме ги в тенджерката, за да се задушат и те. Оставяме ги за поне 10 минути. Пилето се нарязва на жулиени. Поръсва се с подправки на вкус. Взимаме друга тенждерка и отново наливаме малко зептин. Слагаме да се запържат лютата чушка и скилидките чесън без да се режат. Месото се слага едва, когато зехтинът се сгорещи добре, а зеленчуците се позапържат. Щом сложим пилето, вадим чесъна и лютата чушка. Когато стане готово пилето, го прехвърляме в първия съд, с доматите и лука. Поръсваме с малко лют пипер. Разбъркваме добре и оставяме да къкри още поне 10 минути. Когато ястието стане напълно готово, то се разпределя в няколко тортили и те се завиват добре. Вътре може да се настърже и малко кашкавал. Подреждаме готовите фахитас в тавичка. Запичаме ги на 180 градуса за около 5 минути. Поднасяме докато са още топли.
Коктейл
Необходими продукти:
100 мл прясно мляко
50 мл гроздов сок
10 мл ягодов сироп
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Продуктите се разбиват заедно с натрошен лед в шейкър. Можете да ползвате и блендер. Прецедете сместа, за да влезе въздух в нея. Налива се във висока стъклена чаша.