




Брашното се пресява и леко се затопля. В направената ямичка се слагат последователно яйцето, киселото мляко, олиото, оцетът и солта. Налива се по малко вода и се омесва, докато се получи меко тесто. Не е задължително да се използва цялото количество вода. Тестото се меси, докато при разрязване с нож се установи, че са се образували шупли и мехурчета. Готовото тесто се намазва с олио, покрива се с хартия и се оставя да отлежи половин час. След това се нарязва на малки късчета, които се оформят на топки. Те се разточват с точилка на малки питки с диаметър 12-15 см, намазват се с мазнина и се слепват по 3-4. Оставят се за 5-10 минути да поемат мазнината. Питките се разточват на тънки кори. Диаметърът им се съобразява с диаметъра на тавата, в която ще се пече баницата. Нареждането на корите и оформянето на баницата е описано в съответните рецепти.
