Комбинирайте правилно цветовете на масата

Комбинирайте правилно цветовете на масата Лакомник

На червената покривка слагайте само бели чинии

Комбинирайте правилно цветовете на масата
Автор:Лакомник

 Белият цвят определя случая като празничен, тържествен, но той може да се замени с друг не само защото е по-оригинално, но и защото модата за обзавеждане на жилището също се променя. При всички случаи обаче избраният цвят трябва да е приятно съчетан с този на сервизите за хранене. 

Стремежът към разнообразие поражда новите, по-интересни идеи. Така покривка с яркочервен цвят може да се комбинира със салфетки от същата тъкан или от бял ленен плат и със сервиз от бял порцелан, декориран с розови или червени цветенца.

Различните ястия сервираме не само в порцеланови, но и в керамични съдове, в съдове от огнеупорно стъкло или кристал. Първите подхожда на цветни, но не твърде пъстри покривки. Вторите и третите на покривка на райета или с едри флорални мотиви.

Сервизът с тъмнозелени или кафяви орнаменти е подходящ за покривка в жълт цвят.

Оранжевите купички, чаши, чинии се открояват красиво върху едноцветна покривка - лилава, синя.

Розовата покривка отива на съдове от бял порцелан с тъмносиня декорация.  

Покривката за кухненската маса почти винаги е от разноцветно десениран плат. Може да се обточи с дантелки, шевици, ресни, да се ушие от два вида плат - едноцветен и кариран, с цветни мотиви, на точки, на райета.

Скъпите, бродирани на ръка или на машина покривки в един цвят (бяла бродерия) са за празнични случаи. Многоцветно бродираните - за прием на чай или на кафе.

Застилането на масата с малки покривчици за индивидуално сервиране е подходящо за маса с полирана повърхност, боядисана с лакова боя или от светло дърво.  

В зависимост от случая те са изработени от лико или слама за закуска в градината, при сервиране на битови ястия, от лен (за чай, кафе), от басма или друг вид памучна тъкан (за закуска).

Може да са с правоъгълна, кръгла, елипсовидна форма и обточени с дантелка, изплетена на една кука, с готова памучна шевица, да са с бродерия „ажур", с малка бродерия в единия от ъглите им. И за тях са валидни правилата за съчетаване на цветовете им с тези на салфетките, съдовете, за да е красиво.

Белите покривки са подходящи за полираните в тъмен цвят маси, червените, оранжевите, сините, зелените - за светлото дърво, а плетените от слама или тъканите в битов стил — за плетена мебел. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц