Много пухкав сладкиш за закуска или десерт, който се топи в устата
Маята се разтваря в 100 мл топло мляко. Прибавят се 3 с.л. брашно и се разбърква. Оставя се за 10 минути, докато шупне маята. В друга купа се пресява брашното, като по средата се оформя кладенче. Шупналата мая се изсипва в кладенчето. Отгоре леко се поръсва с брашно. Купата се покрива със фолио. Оставя се на топло за 30-40 минути. Към тестото се прибавят маслото, яйцата, солта и останалото прясно мляко. Тестото се омесва с помощта на миксер, като се меси 3 минути. Купата се покрива и се оставя на топло за 30 минути. Към втасалото тесто се добавят стафидите и леко се разбърква. В намаслена форма за кекс (24-26 см) се поставят бадемите на дъното. Отгоре се изсипва тестото. Формата се покрива и се оставя за 30 минути (това е важно, защото заради стафидите тестото става тежко). Фурната се загрява на 180 градуса. Кексът се пече около 50 минути. Оставя се да изстине 10-15 минути във формата. Изважда се и се оставя да изстине напълно върху метална скара.
Може да поръсите кексът с пудра захар през сито или да го намажете със сметана. При поднасяне може да се предложи с топинг от течен шоколад.