Козунак

Козунак Лакомник
Козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Мария Борисова, Свищов
Лакомник Необходими продукти

3 яйца
1 белтък (1 жълтък остава за намазване отгоре)
200 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
1/2 чаша разтопено масло
1/2 чаша олио
1 пакетче суха мая
около 4 ч.ч. брашно
настъргана кора от един лимон
2 ванилии

Начин на приготвянe

Маята се смесва с топлото мляко, 5 с.л. захар и 5 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Смесват се с втасалата мая и лимоновата кора и се прибавят към брашното. Меси се меко тесто. Маслото и олиото се смесват и се загряват - до разтопяване на маслото. По време на месенето се прибавя от мазнината до изчерпването є. След месенето на ръка аз използвах центрофугата на пералнята ми, която е 15 минути, за доомесване на тестото - тестото стана изключително еластично и на шупли. Тестото се оставя да втаса в топло помещение. Като втаса веднъж, се намесва и се слага да втасва пак. След второто втасване се разделя на две. Всяка половинка се разделя на три равни части, които се правят на фитили. От тях се плете плитка. Поставя се в намаслена тава или форма и отново се оставя да втасва. Аз поставям козунаците да се пекат в студена фурна. Така втасват още малко. Като се надигнат, ги изваждам, мажа ги с разбит жълтък и ръся обилно със захар. Връщам във фурната и допичам. Плънката, която моето семейство предпочита, е смлени орехи, канела, захар и стафиди. Разбира се, това е въпрос на личен избор и вкус.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц