Козунак с 8 яйца

Козунак с 8 яйца Лакомник
Козунак с 8 яйца
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

8 яйца

2 кг брашно

250 г масло

250 мл олио (за омесване на плитките)

500 г кристална захар

500 мл прясно мляко

кората на 1 лимон, нарязана на ситно

сокът от 1 лимон

1 ч.л. сол

2 бр. ванилия

10 капки есенция ром

50 мл прясно мляко за захващане на маята

40 г жива мая

захар за поръсване

1-2 с.л. вода 

Начин на приготвянe

Разтваря се маята в 50 мл прясно мляко и брашно (да стане гъсто като боза), оставя се на топло да се надигне. Млякото се разбива с яйцата и захарта. В брашното се слага нарязаната кора от лимон, сокът от лимона, ванилията, есенцията ром и затопленото масло. Разбитото мляко с яйцата и захарта се меси с брашното, объркано с изброените продукти, докато се захване цялото брашно. Меси се, докато се получат много мехури по тестото. Оставя се в съд с три пъти по-големи размери от полученото тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса най-малко 3 часа.

От втасалото козуначено тесто се къса по малко (1 топка) върху намаслена маса, с намазнени в олио ръце се оформят фитили (с диаметър 4 см) и се плете плитка от 3 или 5 фитила. Всеки оплетен козунак се слага в намазнен и набрашнен метален тесен и висок съд (с обем три пъти по голям от получения оплетен козунак). Докато се плете козунакът, тестото спада, затова не се стяга много плитката. Съдът трябва да не е много по-широк от получения плетен козунак, но важно е да е висок, за да може като втасва, да не се разлива настрани, а да се вдига нагоре. Отново се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа, докато напълнят от 1/3 до 1/2 от съдовете.

Разбиват се двата жълтъка с 1-2 с.л. вода и с много мека и тънка четка се намазват внимателно, без да се натиска, втасалите оплетени козунаци. Поръсват се със захар и се пекат на слаба фурна, като не се отваря фурната първите 20 минути. Леко се отваря и се наблюдават, но не много често и щом се напукат, малко се увеличава фурната и така се пече до видима готовност. Не се вадят веднага от фурната, оставят се малко да престоят на отворена врата, на изключена фурна.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц