




Обелете крушите като ги оставите с дръжките. Изцедете сока от портокалите тенджера, добавете захарта, шушулката ванилия от която предварително сте извадили зрънцата, пръчиците канела, звездичките анасон и 2-3 резенчета джинджифил с дебелина 1-2 милиметра. Загрейте сместа, но внимавайте да не завира. След като загрее добре около 70-80 градуса, изключете котлона. Сложете крушите и оставете да се задушат под капак за 15-20 минути. След това извадете крушите. Оставете соса да изстине до стайна температура и го прецедете.
Смесете брашната и содата за хляб, зрънцата от ванилията и щипката сол. С постоянно бъркане добавете към тях соса, в който са били пуширани крушите. Ако се налага, добавете и малко вода, така че да получите смес с консистенция на кексово тесто. Получената смес излейте в силиконова форма за кекс. Подредете крушите симетрично изправени или ако са твърде високи – полегнали, но така че да се вижда част от тях и дръжките отвън.
Печете на предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути. Извадете и поставете върху решетка да изстине. Докато кексът е топъл, глазирайте с кленов сироп с помощта на четка. След това може да поръсите с малко кокосова захар или сушени портокалови корички.
