Актрисата ги прави и за предястие, и за десерт
Сладката актриса и бивша съпруга на Том Круз няма слава на добра кулинарка, но може да научи и най-умелите сладкари да приготвят уникално вкусни тарталети. Причината е, че докато била бременна с дъщеричката си Сури, Кейти се вманиачила по въпросните лакомства. Холмс до такава степен била луда по тях, че дори се научила да ги готви. Запознати твърдят, че в самото начало на нейната бременност Том трябвало постоянно снабдява любимата си с въпросните сладкиши.
След известно време Холмс решила сама да си ги прави, за да може да слага пълнеж по нейно желание. Снабдила се с най-различни формички и експериментирала на воля. Дори и след раждането Кейти продължава да е луда по тарталетите и това е нейната запазена марка, когато кани гости или иска да зарадва дъщеричката си Сури. Предлагаме ви две от нейните рецепти, които е издала специално за американското списание „Венити феър”.
Тесто за тарталети
Продукти
150 г брашно
1/2 чаена лъжица сол
100 г масло
1 жълтък
5-6 супени лъжици ледено студена вода
Приготвяне
В купа се слагат брашното, солта и маслото. Стриват се с пръстите на трохи. Добавя се жълтъка и водата (на части). С миксер се смесват първо на ниска, с после на висока степен около минута. Чевръсто се оформя топка, която се сплесква и завива в свежо фолио. Прибира се в хладилника за 30 минути.
На части се изважда тестото от хладилника и се разточва върху набрашнен плот. изрязват се кръгове с диаметър малко по-голям от този на тарталетените форми. Формичките се намазват с мазнина/спрей и във всяка се поставя тестено кръгче, като се притиска към дъното и стените и излишното тесто се отстранява. Надупчват се с вилица и се прибират за 30 минути в хладилника.
Изваждат се и във всяка формичка се поставя парче хартия за печене. Отгоре се изсипват бобени зърна, сушен грах или макарони. Печем 15 минути в предварително загрята фурна на 190 С, след което отстраняваме бобените зърна и хартията и връщаме за още 5 минути.
Зеленчуков пълнеж с розмарин
Продукти за пълнежа
1/2 патладжан
4 малки домата
1 голяма червена чушка
3 малки тиквички
5 стръка пресен лук
3 скилидки чесън
3 супени лъжици зехтин
1/2 супена лъжица сух розмарин
сол на вкус
24 топчета бейби моцарела
настърган пармезан
Приготвяне
Зеленчуците се измиват и почистват. Нарязват се на кубчета, или ивици. Поставят се в подходяща тава, заливат се със зехтина, подправят се със солта и сушения розмарин. Разбъркват се добре и се пекат около час на 200С, предварително загрята фурна.
Зеленчуците се оставят да се охладят за кратко. Тарталетените основи се пълнят с печените зеленчуци, в центъра се поставят три топчета бейби моцарела и отгоре се поръсва с настъргания пармезан. Връщат се за 10 минути във фурната, за да се разтопи моцарелата и да се запече леко пармезана. Сервират се топли, декорирани с пресен розмарин.
Шоколадов пълнеж с ванилия
Продукти за пълнежа
250 г орехови ядки
125 г захар
200 мл мед или захарен сироп
3 яйца
50 г омекнало масло
1 ч.л. ванилова захар
За глазурата:
200 г натурален шоколад
100 мл вода
50 г масло
Приготвяне
Разбиват се с миксер маслото и захарта. Добавят се меда, ваниловата захар и яйцата едно по едно, а след тях и орехите. Разбърква се добре и се слага във формичките с тестото. Връщат се във фурната. Тарталетките се изваждат от формичките, докато са още топли. Заливат се с глазура от разтопения на водна баня шоколад и маслото. Сервират се топли.