




Брашното, киселото мляко и водата трябва да бъдат леко затоплени, а не студени. В по-дълбок съд се разбиват яйцата. Прибавят се последователно киселото мляко, в което предварително е угасена (разтворена) содата бикарбонат, брашното, захарта и водата. Разбива се, докато се получи тесто във вид на гъста боза. От него се гребе с черпак и сместа се излива равномерно върху загрят до 150°С глинен съд, наречен сач, но може да се използва по-голям тиган или електрически пържолник с пригодена за целта чугунена плоча. Съдът предварително се намазва с мазнина и разбит жълтък. Всяка катма във вид на тънък лист се изпича, докато започнат да се появяват дупчици по повърхността и леко да се зачервява долната страна. Обръща се с дървена лопатка и се изпича и от другата страна. След свалянето от огъня изпечените катми веднага се намазват от двете страни с краве масло. Поставят се в похлупен с капак съд, за да се задушат, омекнат и да поемат мазнината. Поднасят се топли с плънка от натрошено сирене, мармалад, конфитюр, извара и други, като се увиват на руло или се прегъват на две.
