Нова идея за домашни питки за закуска и през целия ден
Загрейте котлона на средно силен огън. Смесете водата, млякото, маслото, захарта и солта и поставете на котлона. Когато маслото започне да се топи, добавете пасираните картофи. Бъркайте 1 минута.
Отделно смесете 1 чаша брашно с маята. Добавете топлата смес и 1 яйце разбъркайте добре (може и с миксер). Добавете и останалото брашно постепенно и бъркайте. Ако сместа стане достатъчно гъста, спрете да слагате брашно. Вземете тестото в ръце и месете около 10 минути. Ако лепне, добавяйте по малко брашно. Омесете отново тестото с копъра, докато стане еластично. Оставете да втасва около час и половина в покрит съд. Готово е, когато удвои обема си. Вземете тестото и от него отделяйте топчици, колкото дланта ви. Оформете и наредете в намаслен и набрашнен съд за печене. Оставете разстояние между хлебчетата, защото във фурната ще набъбнат двойно. Покрийте внимателно тавата и оставете на втасва на топло още 1 час. Загрейте фурната на 200 градуса. Втасалите питки намажете с разбито яйце и печете в намаслена и набрашнена тава или върху хартия за печене около 20 минути, докато добият златист цвят. След като извадите хлебчетата, поръсете с вода и покрийте с кърпа, да омекнат.
По желание след като намажете питките с яйцето, ги поръсете със сусам, маково семе или ким.