Карандилки с колбас

Карандилки с колбас Лакомник

Вкусна закуска и хапване през целия ден

Карандилки с колбас
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3 1/2 чаени чаши брашно

1 пакетче краве масло, или същото количество маргарин

200 г сирене

200 г кашкавал

250-300 г колбас - кренвирши, шунка, телешки салам, наденица и др.

1 чаена чаша кисело мляко

1 супена лъжица сода бикарбонат

1 жълтък

лимонов сок

олио за разточване

балканска чубрица

Начин на приготвянe

Маслото или маргаринът се разтопяват на водна баня. Прибавя се натрошеното сирене и се бърка до получаването на пюреобразна каша. Слага се кашкавалът, настърган на едро ренде, разбърква се и веднага след това се прибавя киселото мляко с угасената в него сода бикарбонат. Сместа се сваля от водната баня и към нея постепенно се добавя брашното. Омесва се добре до получаването на средно меко тесто. Готовото тесто се слага в намаслен найлонов плик и се оставя да отлежи от 2 до 6 часа в хладилник.

Отлежалото тесто се поставя на намаслена маса и се разпределя на малки парчета. Те се овалват на топки, които се разточват на дебели кори. От тях с нож се оформят квадратни парчета със страна 12/12 см. В средата им се поставя част от избрания колбас, почистен и нарязан на тънки ивици. Поръсва се с балканска чубрица (мерудия), слага се парченце краве масло и се сгъва на две. Тестото се притиска с пръсти отвсякъде, за да покрие изцяло пълнежа. Карандилките се нареждат на разстояние една от друга в намаслена тава. Намазват се с разбития жълтък, в който са прибавени 3-4 капки лимонов сок. Пекат се във фурна сгорещена до 250°С за около 15 минути. Поднасят се топли.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц