Пържената тарантула е топспециалитет
Камбоджа, държавата, в която фенове и звезди на Сървайвър се опитват да оцелеят през новия сезон на риалити предаването, може да ви плени с ястията си. Или да ви отврати. В екзотичната държава на почит са както хубавото телешко, така и тарантулите. Паяците се ядат пържени и са деликатес, равен по уважение с нашия червен хайвер. Кхмерските специалитети обаче могат да бъдат и много вкусни. Въпреки че рецептите им понякога са еднакви на съседите им от Тайланд, в Камбоджа хапването не е толкова пикантно. След популярните ястия можете да откриете френски, китайски и индийски. Отличителната черта обаче са любимите продукти на всеки готвач в страната - консервирани лимони и кокосово мляко.
Сьомга
Необходими продукти:
филета сьомга
1/2 ч. ч. кокосово мляко
1/2 ч. сметана
2 с. л. червено къри
1 с. л. кафява захар
1 1/2 л. сос за риба
Начин на приготвяне: На слаб огън запържваме кърито. След това добавяме постепенно и млякото. Разбъркваме добре. Идва ред на сосът за риба. Той се слага на малки порции. Поръсете със захарта. Едва тогава добавете малко вода. Поставете вътре филетата от рибата и похлупете. Оставете да поври заедно със соса, но не повече от няколко минути. В първите две добавете сметаната, като се опитате да разбъркате сместа леко. През това време направете гарнитура към рибата по избор.
Предястие с месо
Необходими продукти:
500 г телешко
2 скилидки чесън
соев сос
лимонов сок
олио
сол
черен пипер
половин маруля
1/2 глава лук
1 домат
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на ивици и се посолява. Запържваме чесънът с малко сол. След това слагаме месото. Задушаваме го. Поръсваме отгоре със соевия сос и лимоновия сок, както и с черния пипер. Долейте вода и оставете да ври на тих огън. Нека да остане на котлона поне десет минути. През това време взимаме чинията, в която ще сервираме всичко. На дъното поставяме листата от марулята. Отгоре поставяме малко от нарязаната на ситно салата. Подреждаме доматите, нарязани на филийки. Отгоре се слага и нарязания по същия начин лук. Горещите месо и сос изливаме отгоре.
Салата от краставици
Необходими продукти:
4 краставици
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. винен оцет
1 скилидка чесън
4 с.л. соев сос
1 с.л. сусамово олио
чили сос
Начин на приготвяне: Според оригиналната рецепта, трябва да обелите зеленчука. Четирите краставици се нарязват на половини по дължина. Поръсвате със сол от страната на семките. След това поставете върху кухненска хартия, за да се изтече сокът. Краставиците се нарязват на филийки. Прехвърляме ги в купата, в която ще се сервират. След това правим и специален сос за тях. Смесваме съставките, като чесънът се смачква добре. Заливаме зеленчуците с тази смес. Разбъркваме добре и оставяме в хладилника докато попият подправките.
Ципура
Необходими продукти:
1 ципура
1 скилидка чесън
джинджифил
1 с. л. захар
1 с. л. соев сос
1 люта чушка
1 стрък пресен лук
бял пипер
босилек
Начин на приготвяне: В дълбок тиган слагаме всички продукти, без рибата и лука. Нарязваме на ситно чесъна и лютата чушка. Доливаме и много малко вода, и разбъркваме добре. Слагаме рибата и пържим на слаб огън. Обръщаме филетата. Когато рибата стане готова се поръсва с белия пипер и нарязания на ситно пресен лук.