Как се приготвя домашен крем

Как се приготвя домашен крем Лакомник

Млякото за нишестето не трябва да е горещо

Как се приготвя домашен крем
Автор:Лакомник

Млечните кремове са един от най-лесните за приготвяне десерти. В същото време са с приятен вид и вкус, висока хранителност и ниска себестойност. Приготвянето им е елементарно дори за начинаещи кулинари и не отнема много време. При поднасяне се гарнират с разбита сметана, шоколад, бисквити и захаросани плодове, както и с различни сиропи. Важно е да се знае обаче, че се консумират в деня на приготвянето им.

Има няколко вида млечни кремове, различаващи се по състава си и начина на приготвяне: кремове, които се сгъстяват с брашно или нишесте; такива, които се сгъстяват, като се пекат или се варят на водна баня; кремове, които се замразяват или се сгъстяват с желатин.

Първият вид се приготвя като млякото се загрява със захарта. Брашното (нишестето) се пресява и се размива в част от топлото (не горещо!) мляко и се прибавя към останалото мляко. След като заври, кремът се вари 2–3 минути при непрекъснато бъркане, за да не загори. Ако се приготвя с яйца, жълтъците се отделят и се разбиват с топлото мляко и нишестето. Белтъците се разбиват на сняг с част от захарта и се прибавят към сварения крем. Ароматните вещества се прибавят към крема след отстраняването му от огъня. Към тази група кремове се отнасят крем „Ванилия”, крем „Какао”, малеби и др.

Вижте рецепти за кремове в рубриката "Десерти"!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц