Как да приготвите здравословни палачинки

Как да приготвите здравословни палачинки Лакомник

Те са полезна закуска, но ако направите сместа сами

Как да приготвите здравословни палачинки
Автор:Лакомник

Палачинките са популярна закуска и множеството им видове предлагат различни хранителни свойства. Въпреки това, някои от тях могат да са с твърде завишено съдържание на захари и мазнини, особено ако са закупени като полуфабрикати.

 

100-грамова порция палачинки, без добавки към нея, съдържа около 230 калории, 6 г белтъци, 30 г въглехидрати и 8 г ненаситени и 2 г наситени мазнини. Въглехидратите се метаболизират в глюкоза - перфектната форма на енергия за мозъка, която поддържа вниманието изострено, правейки ги подходяща закуска. В обикновените палачинки има едва доловимо съдържание на фибри, но ако се приготвят с пълнозърнесто брашно, 100 грамовата порция ще съдържа 3 г фибри и с 2-4 г по-малко белтъци. Това ще повиши здравословността на ястието, ще намали поетите калории и ще облекчи храносмилането. Ефектът може да се удвои чрез добавянето на овесено брашно.

Порцията палачинки, приготвени с мляко, набавят около 20% от ориентировъчния дневен прием (ОДП) за калций, 15% от ОДП за фосфор, рибофлавин и тиамин, както и до 10% желязо и фолиат. Приготвени с пълнозърнесто брашно, те са още по-полезни: спрямо ОДП съдържат 25% калций, 15% желязо, 35% фосфор и над 30% рибофланвин – витамин В2.

Консервирани или пресни плодове и зеленчуци повишава не само вкуса на палачинките, но и здравословния им статус: боровинки, ягоди, ябълки, ананас, стафиди – всички те допринасят, независимо от вида, в който са добавени.

През есента към тях могат да се добавят „оранжевите” плодове и зеленчуци – тиква, моркови, сладки картофи. Те ще внесат в ястието ударна доза каротеноиди – клас съединения с доказана защитна функция за сърдечносъдовата система, силна имуностимулираща функция, противоракови свойства и защита от макулна дегенерация. Боровинките съдържат най-много антоциани, които понижават риска от сърдечна недостатъчност, а бананите са отличен източник на калий.

Въпреки, че са здравословно ястие, основен фактор е количеството – за една добра закуска са необходими не повече от 4-5 палачинки с прилежащите им сладка, плодове и задължително – горещ чай, който да улесни храносмилането и да повиши чувството на засищане. Ако не са достатъчно сладки за индивидуалните предпочитания, се препоръчва добавянето на малко количество, колкото за чаша кафе, изкуствен подсладител към блендирана смес от пресни плодове. Това е много по-добра алтернатива от използването на купешки сиропи и топинги, които в основната си част съдържат огромни количества захар и мазнини.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц