Как да почистите хладилника

Как да почистите хладилника Лакомник

Щателната дезинфекция е задължителна през 3 месеца

Как да почистите хладилника
Автор:Лакомник

Хората често се замислят за хигиената на готвенето и съхранението на храните, когато се хранят навън, но рядко си дават сметка как правят това у дома. А по данни на Американската диетологична асоциация много домакини не знаят как правилно да използват хладилника, така че да намалят риска от хранителни инфекции.

 

Само четири от десет американци съзнават, че когато храната се съхранява в хладилника при температура по-висока от 10° С, този риск нараства. Когато температурата се поддържа под тaзи стойност, растежът на опасните бактерии се потиска и храната остава безопасна за консумация.

Регулярното почистване на хладилника подобрява безопасността и качеството на съхраняваните продукти. Следните прости правила, прилагани всеки три месеца, са достатъчни за постигането на тази цел.

 

Почистване

Избърсвайте вътрешността на хладилника (включително рафтовете и чекмеджетата) с кърпа и топла сапунена вода, след което изплакнете с чиста вода и подсушете идеално с домакинска хартия или суха кърпа. Избягвайте ароматизирани препарати за миене, чиято миризма може впоследствие да се отрази на вкуса на съхраняваните продукти. Всичко това се извършва при напълно размразен и изключен от електрическата мрежа хладилник.

Никога не препълвайте хладилника до степен това да пречи на свободната циркулация на въздух.  Почиствайте кондензора с четка или изсмуквайте праха от реотана, задължително при изключено електрическо захранване.

Почиствайте незабавно всяка капка от храна, попаднала в хладилника, особено следи от кръв при размразяване на месо, както и счупени яйца. При размразяване месото се поставя в затворен съд в хладилника. Това гарантира избягване на кръстосаното замърсяване на останалите храни.

 

Миризмите

Елиминирайте миризми във вътрешността, като поставите отворена опаковка със сода за хляб в задната част на хладилника. Содата се сменя всеки три месеца при поредното основно почистване.

 

Съхранение

Бързо развалящите се храни трябва да се оставят извън хладилник за не повече от 2 часа. В горещо време при температура от 30° С и повече този срок намалява до 1 час.

Месото се съхранява в хладилник на най-студения рафт, не повече от 3-4 дни след покупката. Сурови колбаси, кренвирши и месни продукти от вътрешности се съхраняват до 2 дни.

 

Инфекции

При неспазване на някои основни правила за гарантиране безопасността на храните нараства рискът от възникване на хранителни инфекции. Ежегодно стотици хиляди хора стават тяхна жертва. Те са най-чести през лятото, сезон с най-високи температури и съответно най-висок риск за нарушаване на хигиенните норми. Понякога при по-леки форми оплакванията отзвучават спонтанно и дори не се свързват с консумация на храна. Счита се, че това е т. нар. „летен грип”, защото оплакванията са толкова сходни, че двете заболявания не могат да се различат, което създава проблеми както за лечението, така и при възстановяване на заболелия.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц