Как да почистите експресно

Как да почистите експресно Лакомник

Бързи хитринки за заети домакини

Как да почистите експресно
Автор:Лакомник

Почистването на дома е много личен въпрос и въпреки че всеки го прави, вие трябва да се ръководите от собствените си стандарти, а не да се опитвате да лъскате ежедневно като съседката от горния етаж, например. Решете какво означава „чисто” за вас и поддържайте дома си според това определение. Най-важното от всичко обаче е да използвате времето си ефективно, за да ви е по-лесно и да не хабите излишна енергия. Ето как.

 

Установете приоритети

Определете какво задължително трябва да бъде направено, какво би трябвало да бъде направено и какво би било добре да бъде направено.

Вършете нещата точно според това подреждане и забравете за останалото.

 

Определете време

Може да свършите доста неща за някакви си 10 или 20 минути. Списъкът ви за почистване трябва да бъде гъвкав, за да може да го променяте, ако се случи нещо непредвидено в програмата ви. Правете каквото можете и когато можете.

 

Поставяйте задачи

Научете децата си как да прибират прането, как да чистят с прахосмукачка, да мият чиниите (или да зареждат съдомиялната машина), да си оправят леглата и да си приготвят поне закуската. „Хванете” тийнейджърите да ви помагат в трудоемките дейности, като миенето на прозорците, миенето на пода, бърсане и подреждане на шкафовете и др.

 

Чистете по ред, но и едновременно

Приключвайте една задача, преди да започнете друга. Това, разбира се, не се отнася за нещата, които се вършат от машини – т.е. не е необходимо да седнете и да чакате пералнята да свърши, преди да започнете да миете банята, например. Но пък спокойно може да забършете плотовете в кухнята, докато говорите по телефона.

 

Разтоварете се от пролетното почистване

Чистете редовно, за да се отървете от сезонното голямо и натоварващо почистване. Просто чистете, когато е необходимо.

 

 

Защитете се от мръсотията!

 

Може да поддържате дома си по-чист постоянно, като предотвратите колкото е възможно внасянето на мръсотия отвън. Сложете изтривалки за крака пред вратата, махнете мокетите от коридора и поставете лесно почистващо се подово покритие, а ако живеете на прашно място, не чакайте края на седмицата, за да забършете праха – правете го редовно или го вменете като задължение на някой член от семейството.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц