Качественият продукт не е твърде течен
Медът е природен продукт, който оказва положително влияние върху организма. За да бъде лековит и богат на полезни вещества, медът трябва да е добре узрял. Преди да бъде изваден от кошера, пчелният продукт трябва да е преминал през всички фази на ферментация. Понякога обаче, за да реализират по-бързо печалби, пчеларите вадят медените пити преди медът да е достигнал до крайната фаза на узряване.
Влага и тежест
Основен критерий за това дали медът е качествен е съдържащата се в него влага. Ако продуктът е какъвто следва, то в него не бива да се съдържа повече от 21% влага.
Съществува изискване и за тежестта – литър узрял мед трябва да тежи около 1400 грама. Когато е узрял, той е гъст и „се навива на лъжицата на конци“. В обратния случай е течен и в буквалния смисъл се лее.
Консистенция
Когато медът не е узрял, но се предлага за консумация, ферментационните процеси продължават да протичат, но това вече не подобрява качествата му. В буркана или съда, в който се съхранява, се наблюдава появата на мехурчета. Затова опитните пчелари препоръчват да не се купува мед, на повърхността на който са избили мехурчета.
Бъдете внимателни при избора си на мед, защото може само да се заблуждавате, че избраният продукт носи ползи за здравето ви.
Как да го изберете
Правило при избора на мед, ако го купувате през есента или зимата, е че в него задължително трябва да има следи от кристализация. Ако те липсват, то по всяка вероятност медът е преминал през топлинна обработка, целта на която е единствено да подобри начина, по който продуктът изглежда. Подлагането на висока температура обаче води до загуба на полезните вещества, съдържащи се в меда.