Спирайте всички уреди, когато пътувате и настройте бойлера на ниска температура
Изразходването на по-малко електроенергия е полезно не само по икономически, но и по екологични причини, затова е добре да се стараете не само през зимата, но целогодишно да спазвате правилата за пестене на ток.
Бойлерите
Ако използвате бойлери е добре да знаете, че оптималната температура, на която може да го настроите е 55 – 60 °C. Ако нямате централно топла вода и ви се налага да ползвате бойлерче за миене на чинии, може би вече сте забелязали какви лами са тези малки уредчета. Дори да не миете чинии, те си топлят водата 24 часа в денонощието. Ако искате да спестите от сметката за ток е хубаво да го спирате, когато не го ползвате, особено ако сте на почивка за повече дни. Същото е с големия бойлер.
Печките
Електроенергия се пести, когато изключвате котлона малко преди гозбата да е готова. А не да се налага да махнете тенджерата от котлона и чак тогава да изключите. Смята се, че керамичните плотове и фурните с вентилатор пестят повече енергия, отколкото другите, затова е добре да намерите начин да се сдобиете с такива.
Избор на електроуреди
Всъщност горните две могат да бъдат обобщени в отделна точка. Да се купуват електроуреди с по-голяма енергийна ефективност. Клас A са най-пестеливи, G с най-голям разход на електроенергия. Съответно първите са по-скъпи, но пък се смята, че с времето пестим повече, защото са по-икономични.
Друга голяма уловка е, че много уреди хабят ток, дори когато не работят, а само са включени в мрежата. Хубаво е да се знае какъв е разходът, а още по-хубаво е като не ги ползваме просто да ги вадим от контакта.
Отопление
Отоплението е едно много голямо перо и един голям дебат. С какво ни излиза да се топлим по-евтино е тема на спорове, но е ясно, че санирането до голяма степен решава проблема с високите сметки и разходът за него е напълно оправдан.
Хладилникът
Относно хладилника трябва да знаем, че мястото му не е до печката. В 90% от българските кухни, ако не до печката, то винаги се озовава на 1-2 м от печката, но колкото по-топло е в кухнята, толкова повече харчи. Натрупването на лед в хладилниците и фризерите затруднява работата им и харчи ненужна енергия, както и държането на вратата отворена за дълго време.
Осветление
Стигаме до важната тема за осветлението и дали използването на луминесцентни лампи и икономични крушки е по-икономично и по-здравословно. Смята се, че пестят до 80 % от електроенергията в сравнение със старите с жичка, но вече има и изследвания, че са икономични, но недотам безвредни.