Как да готвите с малко калории

Как да готвите с малко калории Лакомник
Как да готвите с малко калории
Автор:Лакомник

Експертите споделят с нас начините, по които можем да готвим икономично, здравословно, бързо и лесно. За да елиминирате максимално мазнините и получите пълно удоволствие от храната, ще ви разкрием няколко готварски тайни.

БАРБЕКЮ - намажете скарата с тънък слой олио или друга лека мазнина. Изчакайте да загрее, така че храната, поставена на него веднага да обгори. Избягвайте допълнителната мазнина, вместо нея използвайте градински подправки. Добре е грилът да бъде върху дървени въглища, в които сте сложили ароматно късче дърво или розмарин. Печете нискокалорични храни като риба или зеленчуци, загънати във фолио.

ГРИЛ ВЪВ ФУРНА - ще получите същия резултат, както при барбекюто, но ще ви липсва мирисът на дървени въглища. Затова пък можете да си печете храната цяла година, а не сезонно. Действа се като при барбекю - намазва се скарата с лека мазнина и изчаквате да се загрее.

МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА - дълбоко замразените храни са страхотни, нискокалорични и много лесни за приготвяне. Например рибата не се изсушава и няма нужда от сос. Оризът няма нужда допълнително от масло. (Сложете чаша вода в купа с ориз и само покрийте съда). Зеленчуците стават крехки и нежни.

ПЕЧЕНЕ - за да запазите соса по време на печене на риба, пиле или свинско, покрийте ги с малко галета и поръсете с подправки по желание. Зеленчуците все пак ще трябва да ги полеете с малко олио преди това, за да станат хрупкави.

ПЪРЖЕНЕ - не може без мазнина (олио или друга), но може с малко. Продуктите се нарязват на ситно и се готвят в дълбок горещ съд. Месото също се реже на дребно.

НА ПАРА - храната, приготвена на пара, запазва всичките си полезни вещества, за разлика от другите методи на готвене. Скаридите и зеленчуците, например, стават идеални и за секунди омекват.

Още готварски хитрости - за късчета храна, запържени в тиган със сос, прибавете малко вода, вино или плодов сок и поставете на огъня да заври. Варете сместа, докато остане на половина. Добавете сол, пипер и градински подправки.

По-добре е да използвате сметана за сосовете. Ако ги правите с бяло или царевично брашно, те добиват сив цвят и нишестен вкус.

Смесете 2 части зехтин с 1 купичка пилешки или зеленчуков бульон. Използвайте за пържене на пилешки гърди или филе от риба.

Използвайте плодов, вместо винен оцет. Гответе на умерен огън, докато оцетът не изври на половина и стане по-гъст и сладък. Поръсете с подправки, чесън и опържете пиле или добавете соса към спагети.

Вместо пържен лук, гответе с чесън и олио в микровълнова печка. Добавете малко вода и запържете за 2-3 мин.

Изпърженото пиле, риба или свинско намажете с горчица, сложете градински подправки, доматен сок, оваляйте в царевично брашно и запържете в тиган с малко олио.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц