Кайсиев кекс

Кайсиев кекс Лакомник
Кайсиев кекс
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

3/4 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. царевично брашно

120 г масло

3/4 ч.ч. кафява захар

две шепи разполовени кайсии без костилки

шепа филирани бадеми

3 яйца

1/3 ч.ч. сладкарска сметана, леко разбита

1 ч.л. ванилова есенция

1/2 ч.л. бадемова есенция

1/4 ч.л. портокалова вода (по желание)

140 г брашно (около 1 ч.ч.)

1 1/2 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сол

½ ч.ч. захар

¼ ч.ч. разтопено масло

¼ ч.ч. рапично олио

Начин на приготвянe

Загрейте фурната на 180 градуса. На котлона затоплете млякото докато кипне и добавете царевичното брашно. Разбъркайте и оставете да кисне половин час на стайна температура. Разтопете маслото и добавете захарта като бъркайте докато се разтопи. На дъното на тавичка за печене наредете кайсиите и филираните бадеми.

Смесете брашното, бакпулвера и солта и разбъркайте.

Смесете яйцата, сметаната и есенциите. Добавете захарта и маслото при яйцата и разбъркайте добре. Сложете и рапичното олио в разтопеното масло. Добавете сместа с царевичното брашно при яйцата и разбъркайте. Сложете при брашното с бакпулвера и разбъркайте всичко добре. 

Сипете тестото върху и печете 40-45 минути. Оставете да се охлади на стайна температура за половин час. Внимателно обърнете кекса с плодовете нагоре и сервирайте.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц