Вижте рецептите, които се пишат от няколко народа
Планинската верига Кавказ се простира на териториите на няколко държави. Именно това е и причината, ястията на хората, които живеят в подножието да са смесица от няколко култури. В Кавказ можете да си хапнете манджи, които иначе бихте открили само в Русия, Грузия, Армения, Азербайджан, Турция или Иран. Тъй като планината се простира между две морета – Черно и Каспийско, можете да бъдете спокойни, че ще ви сервират и нещо рибно. Местните хора са се научили да готвят само много хранителни специалитети, защото климатът там е много суров.
Печено пиле
Необходими продукти:
1 кг пилешко месо
12 малки пресни картофи
3-4 с.л. айрян
3-4 с.л. кетчуп
1/2 ч.л. мускатов орех - смлян
2-3 с.л. олио
100 г кашкавал
сол
босилек на вкус
Начин на приготвяне: Измиваме добре картофите и месото и ги нареждаме в йена. Прибавяме разбитото кисело мляко, кетчупа и подправките. Разбъркваме добре. Оставяме да постои около половин час. След това поливаме с олио и печем на 200 градуса за 20 минути. Усилваме фурната с 20 градуса и печем още половин час. Вадим от фурната и поръсваме с настъргания кашкавал.
Шашлик
Необходими продукти:
50 мл. оцет
20 г червен пипер
50 г сол
3 глави лук
1 кг. свинска плешка
Начин на приготвяне: Нарязваме свинското като за шишчета и го посоляваме. Нарязваме лука на кръгчета. Добавяме пипера и лука. Разбъркваме и оставяме да престои два часа. Поръсваме с оцет и разбъркваме добре. Нанизваме на шиш и печем на жар.
Зелен фасул
Необходими продукти:
500 г зелен фасул
50 г лук
оцет
оливия
5-6 скилидки чесън
копър
сол
Начин на приготвяне:
Почистваме зеления фасул и го варим в подсолена вода, заедно с малко наситнен лук. След като стане готов, го отцеждаме от водата и подправяме с оцета, чесъна и копъра. Поливаме с олио и поднасяме.
Леща с ориз и картофи
Необходими продукти:
150 г леща;
200 г ориз;
5 картофа
1 морков
1 глава лук
3 с.л. доматена паста;
5 скилидки чесън
2-3 с.л. олио;
1 дафинов лист;
1 ч.л. захар;
1 ч.л. босилек;
1 ч.л. майорана;
1 ч.л. сушен копър
1/2 ч.л. млян кориандър;
1/2 ч.л. лют червен пипер;
1/2 ч.л. шафран;
сол на вкус
Начин на приготвяне: Оставяме два и половина литра подсолена вода да заврят. Добавяме лещата и дафиновия лист. След около десет минути добавяме ориза. След още десет минути идва ред и на картофите, моркова, чесъна и доматената паста. Когато зеленчуците поомекнат, добавяме подправките и олиото. Варим още пет минути.
Салата
Необходими продукти:
150 г студено варено агнешко месо
2 големи картофа
250 г грах
2 моркова
1 краставичка
2 яйца
1 с. л. олио
2 сладки ябълки
150 г кисела сметана
2 с. л. майонеза
Копър
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне: Приготвяме първо картофите, морковите и граха. Сваряваме ги на отделни места. Разбъркваме яйцата със сол и правим омлет. Нарязваме сварените зеленчуци на кубчета, както и краставичката и ябълките. След това правим същото и с месото. Режем на ивички омлета. Поливаме всичко с майонезата и сметаната. Подправяме. Поръсваме с копър.