Кавказките манджи са винаги на мода

Кавказките манджи са винаги на мода Лакомник

Вижте рецептите, които се пишат от няколко народа

Кавказките манджи са винаги на мода
Автор:Лакомник

Планинската верига Кавказ се простира на териториите на няколко държави. Именно това е и причината, ястията на хората, които живеят в подножието да са смесица от няколко култури. В Кавказ можете да си хапнете манджи, които иначе бихте открили само в Русия, Грузия, Армения, Азербайджан, Турция или Иран. Тъй като планината се простира между две морета – Черно и Каспийско, можете да бъдете спокойни, че ще ви сервират и нещо рибно. Местните хора са се научили да готвят само много хранителни специалитети, защото климатът там е много суров.

 

Печено пиле 

Необходими продукти:

1 кг пилешко месо

12 малки пресни картофи

3-4 с.л. айрян

3-4 с.л. кетчуп

1/2 ч.л. мускатов орех - смлян

2-3 с.л. олио

100 г кашкавал

сол

босилек на вкус

Начин на приготвянеИзмиваме добре картофите и месото и ги нареждаме в йена. Прибавяме разбитото кисело мляко, кетчупа и подправките. Разбъркваме добре. Оставяме да постои около половин час. След това поливаме с олио и печем на 200 градуса за 20 минути. Усилваме фурната с 20 градуса и печем още половин час. Вадим от фурната и поръсваме с настъргания кашкавал.

Шашлик

Необходими продукти:

50 мл. оцет

20 г червен пипер

50 г сол

3 глави лук

1 кг. свинска плешка

Начин на приготвяне: Нарязваме свинското като за шишчета и го посоляваме. Нарязваме лука на кръгчета. Добавяме пипера и лука. Разбъркваме и оставяме да престои два часа. Поръсваме с оцет и разбъркваме добре. Нанизваме на шиш и печем на жар.

Зелен фасул

Необходими продукти:

500 г зелен фасул

50 г лук

оцет

оливия

5-6 скилидки чесън 

копър

сол

Начин на приготвяне:

Почистваме зеления фасул и го варим в подсолена вода, заедно с малко наситнен лук. След като стане готов, го отцеждаме от водата и подправяме с оцета, чесъна и копъра. Поливаме с олио и поднасяме.

Леща с ориз и картофи  

Необходими продукти:

150 г леща;

200 г ориз;

5 картофа

1 морков

1 глава лук

3 с.л. доматена паста;

5 скилидки чесън

2-3 с.л. олио;

1 дафинов лист;

1 ч.л. захар;

1 ч.л. босилек;

1 ч.л. майорана;

1 ч.л. сушен копър

1/2 ч.л. млян кориандър;

1/2 ч.л. лют червен пипер;

1/2 ч.л. шафран;

сол на вкус

Начин на приготвяне: Оставяме два и половина литра подсолена вода да заврят. Добавяме лещата и дафиновия лист. След около десет минути добавяме ориза. След още десет минути идва ред и на картофите, моркова, чесъна и доматената паста. Когато зеленчуците поомекнат, добавяме подправките и олиото. Варим още пет минути.

Салата

Необходими продукти:

150 г студено варено агнешко месо

2 големи картофа

250 г грах

2 моркова

1 краставичка

2 яйца

1 с. л. олио

2 сладки ябълки

150 г кисела сметана

2 с. л. майонеза

Копър

Черен пипер

Сол

Начин на приготвяне: Приготвяме първо картофите, морковите и граха. Сваряваме ги на отделни места. Разбъркваме яйцата със сол и правим омлет. Нарязваме сварените зеленчуци на кубчета, както и краставичката и ябълките. След това правим същото и с месото. Режем на ивички омлета. Поливаме всичко с майонезата и сметаната. Подправяме. Поръсваме с копър. 

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц