По-интересна идея за сладкишите на Великден
В купа смесете 140 г брашно, 250 мл топло прясно мляко и маята (може да добавите 1 с л захар). Покрийте и оставете да втасва за 45-60 минути. Прибавете се захарта, маслото (стайна температура), яйцата и жълтъка. Разбъркайте добре с миксер около 3 минути. Прибавете пресятото брашно, настърганата лимонена кора, зърната на анасона, солта и омесете тесто. Месете се около 10-15 минути. Тестото трябва да бъде меко (не трябва да лепне по ръцете. Добавете брашно, ако лепне).
В края на месеното добавете захаросаните плодове (стафиди) и бадемите (кедровите ядки). Тестото оформете на топка и поставете в голяма намаслена купа.
Покрийте с домакинско фолио и се оставете за 1-1 1/2 часа да втаса, докато увеличи обема си двойно.
Втасалото тесто поставете върху набрашнена повърхност и премесете. Покрийте с кърпа или фолио и оставете за 10-15 минути. В това време подгответе формата за печене като я намаслите и набрашните.
От тестото оформете топка и поставете във формата, като леко притиснете към дъното, така че тестото да изпълни формата наполовина. Покрийте с кърпа и оставете за час на топло да втаса докато увеличи двойно обема си.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тестото с белтъка смесен с водата и по желание поръсете с ядки. Печете 1 час, ако използвате форма за панетоне, която е дълбока. Покрийте с фолио за печене, когато отгоре се получи кафява коричка. Готовността се проверява със суха клечка.