Ирландски вкуснотии за студените дни

Ирландски вкуснотии за студените дни Лакомник

Да си хапнем сладко през студената зима

Ирландски вкуснотии за студените дни
Автор:Лакомник

Зимата уверено настъпи у нас. Студените дни обаче са подходящи за по-топли и приятни за стомаха гозби. Предлагаме ви да разнообразите менюто си с няколко вкуснотии, които идват от студената Ирландия, но ще стоплят сърцата ви.

 

Картофено пюре

Необходими продукти:

4 картофа

½ връзка пресен лук

180 мл прясно мляко

50 г масло

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Картофите се сваряват без да се белят. Лукът се нарязва на ситно и се залива с прясното мляко в тенджерка. Оставя се на бавен огън, докато заври. След 4 минути махаме от котлона. Сварените картофи се обелват и се намачкват. Без да ги чакаме да изстинат, добавяме млякото и лука. Идва ред на маслото и подправките. Разбъркваме добре. 

 

 

Яйчена фантазия

Необходими продукти:

5 яйца

80 мл прясно мляко

1/2 с. л. масло

черен пипер

сол

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват с прясното мляко и подправките. След това загряваме маслото, само докато се размекне. Отгоре наливаме млечната смес. За по-бързо, се слага в микровълнова фурна за две минути на най-високата степен. Оставяме да се запече и отгоре.

 

 

Свинско

Необходими продукти:

1 кг картофи

4 свински пържоли

8 резена бекон

100 г кашкавал

500 мл бира

1 връзка магданоз

вегета

олио

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Първо овкусяваме месото със солта и черния пипер. След това го печем на скара от всички страни. През това време обелваме и нарязваме картофите на едро. Поливаме ги с малко олио, поръсваме с вегета. Добавяме и пресния магданоз. Разбъркваме картофите и прехвърляме в дълбока тава. Заливаме с бирата. Отгоре нареждаме пържолите. Отгоре настъргваме и кашкавал. Последният пласт е от тънки резени бекон. Слагаме да се пече на 200 градуса за 45 минути.

 

 

Телешко

Необходими продукти:

1 кг телешко месо

300 г моркови 

300 мл телешки бульон 

250 мл тъмна бира 

1 глава лук

мащерка 

2 дафинови листа

Начин на приготвяне: Нарязваме месото на дребни парчета. Загряваме олио и го запържваме добре от всички страни. Преместваме в глинен гювеч. Морковите нарязваме на ивици, а лукът само на полумесеци. Слагаме ги при месото и заливаме с бирата, както и с бульона. Поръсваме с подправките. Слагаме гювеча в студена форна. Печем за 3 часа при 160 градуса.

 

 

Агнешко

Необходими продукти:

2 кг агнешко

500 г моркови

500 г картофи

1 зелка

1 глава лук

4 дафинови листа

2 кубчета зеленчуков бульон

мащерка

магданоз

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на едри парчета и се запържва в олиото. Нарязваме зелето също на едро. Това се отнася и за картофите, и лука. Морковите се нарязват на колелца. Прехвърляме всичко в дълбока тавичка. Поръсваме с черен пипер. Поръсваме с мащерка, добавяме дафиновите листа. Отгоре нареждаве морковите и ги поръсваме с магданоз. Накрая нареждаме лука, разпределяме картофите и заливаме с бульона. Слагаме да се пече на силна фурна. Когато ястието заври вътре, оставяме да се пече за час и половина на умерен огън.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц