Използва се почти всичко от закланото животно
Влажният, но и хладен климат на Ирландия се е превърнал в причина кухнята на този народ да е питателна. Почти няма ястие без месо. Залага се най-вече на говеждото и агнешкото, избягва се овнешкото. На особена почит е и козето месо. Ирландците са известни с това, че консумират почти всичко от закланото животно. В северната страна най-често мръвките се комбинират с картофи. Някои от комбинациите са невероятно вкусни, докато други идват малко странни за нашенските разбирания. Предложенията обаче си заслужават.
Шоколадов кекс с уиски
Необходими продукти:
180 г брашно тип 500
1/2 пакетче бакпулвер
1/2 ч. л. сода
3 яйца
170 г захар
150 г краве масло
100 г млечен или натурален шоколад
2 с. л. какао
100 мл уиски
щипка сол
1 ч. л. ванилова есенция
100 г бял шоколад
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 180 градуса. Взимаме кексова проваъгълна форма, намазняваме я и отгоре поръсваме с брашно. Разтопяваме шоколада, заедно с маслото на водна баня. Разбиваме яйцата със захарта, след което добавяме брашното и какаото. Накрая добавяме и охладената шоколадова смес, както и уискито, солта и ванилията. Разбъркваме добре прехвърляме тестото във формата. Отгоре наръсваме с начупения бял шоколад. Веднага слагаме във фурната. Печем 40 минути. Нарязваме го едва, когато е изстинал напълно.
Пай с пушена треска
Необходими продукти:
900 гр. картофено пюре
450 гр. пушена треска
300 сметана
250 гр. лук
250 гр. грах
2 с.л. брашно
2 с.л. масло
1 ч.л. горчица
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в тиган с масло, докато стане прозрачен. Махаме го от огъня и добавяме брашното и горчицата. Бъркаме постоянно. Без да спираме, добавяме и сметаната. Връщаме отново на котлона и бъркаме докато се сгъсти. Нарязваме рибата на дребни парчета и я добавяме към сместа, заедно с граха. Поставяме всичко в тава. Отгоре покриваме плътно с картофено пюре. Печем за 45 минути в предварително загрята фурна до 200 градуса.
Слоеста салата
Необходими продукти:
500 г говеждо месо
150 г кисели краставички
4 скилидки чесън
4 яйца
1 ч. ч. орехи
800 г майонеза
Начин на приготвяне: Сваряваме месото, охлаждаме го и го накъсваме на ивички. Поставяме го на дъното на чинията, в която ще сервираме. Намазваме с малко майонеза. Обелваме и нарязваме краставичките, смесваме ги с чесъна и тогава ги слагаме върху месото. Отново мажем с майонеза. Поръсваме и с настъргани варени яйца. Продуктите се редят по този ред, няколко пъти. Всеки слой се маже с майонеза. Отделно запичаме на тиган нарязани орехи. С тях поръсваме салата.
Телешко с бира
Необходими продукти:
1 кг. крехко телешко месо
300 мл. бира
2 глави лук
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
3 средно големи моркова
3 с.л. олио
2 с.л. брашно
Стръкче мащерка
1 вр. магданоз
1 щипка лют червен пипер
Чер пипер
Сол
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на кубчета и ги слагаме в купа. Поръсваме с около една супена лъжица олио. Разбъркваме. В отделен съд слагаме брашното и към него добавяме сол, черен и червен пипер. Разбъркваме докато сместа стане еднородна. Овалваме парчетата в нея. Загряваме две супени лъжици олио в тиган и пържим месото до златисто. Добавяме нарязания лук, пресования чесън и доматеното пюре. Покриваме тигана и оставяме да се задуши за около пет минути. Изсипваме всичко от тигана в тенджера. Към ястието добавяме бирата. Добавяме и едро нарязаните моркови. Покриваме тенджерата и оставяме да се вари около три часа. Поднасяме горещо и поръсваме отгоре с мащерката.
Картофени питки
Необходими продукти:
500 гр. картофи
2 яйца
1 ч.л. сол
30 гр. масло
180 гр. брашно
Начин на приготвяне: Намачкваме сварените и обелени картофи като гледаме да не остават бучки. Поръсваме със сол и разтопено масло. Добавяме яйцата, постепенно и брашното, докато не получим еластично тесто. Разточваме на лист, който не е по-дебел от 1 см. Нарязваме го на кръгчета. Пържим всяко от тях по около четири минути от всяка страна. Сервира се като предястие. Докато са още топли, върху всяка една се слага по малко масло, за да се стопи.
Супа от грах и шунка
Необходими продукти:
500 гр. грах
1 голяма глава лук
125 гр. шунка
1.5 л. месен бульон
4 с. л. заквасена сметана
1/2 вр. магданоз
Чер пипер
Сол
Начин на приготвяне: Нарязваме лука и го задушаваме в олиото.Добавяме към него бульона и граха. Оставяме леко да заври. Слагаме и шунката, но без да я режем. Варим докато граха омекне. Едва тогава вадим шунката и я режем на малки кубчета. Правим пюре от граха. Добавяме му сол и черен пипер. Към пюрето добавяме и нарязаната шунка. Във всяка порция се добавя 1 с. л. гъста заквасена сметана и се поръсва със ситно нарязания магданоз.
Пюре от картофи и зеле
Необходими продукти:
1 кг. картофи
1 малка зелка
125 гр. масло
Чер пипер
Сол
Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Оставяме ги да се изцедят. Трябва да ги сложим във фурната на температура от около 60-70 градуса, за да се поизсушат. Нарязваме зелето на ситно и го задушаваме с малко мазнина. От картофите правим пюре. Добавяме зелето, овкусяваме и разбъркваме. Сервираме с бучка масло.