Зеленият чай с лимон е много полезен за здравето, показват резултатите от изследване, проведено от британски учени.
Аскорбиновата киселина (витамин С) в лимона повишава антиоксидантните свойства на зеления чай и количеството на полезните вещества - катехини, което позволява на напитката ефективно да намалява риска от развитието на рак, сърдечен пристъп и удар. Сокът на цитрусовите плодове и витамин С увеличават 5 пъти нивото на катехините в чая, а нивото на най-активните катехини се увеличава от 6 до 13 пъти.
Освен това сокът на цитрусовите плодове и витамин С могат да взаимодействат с органичните вещества в чая, което способства за предотвратяването на деградацията на клетките в червата.
Този антиокислителен състав е мощно средство и в борбата с различни заболявания и затова специалистите съветват за по-добрата здравословна защита в чашата със зелен чай да се добавя малко портокалов сок, лимон или аскорбинова киселина.