Почистете и измийте картофите. След това ги сложете в тенджера с вода и ги сварете за 15-20 минути докато омекнат. Изцедете водата и прибавете сол и черен пипер на вкус, масло и сметаната, и бъркайте докато стане пюре. Покрийте с капак и оставете на страна. В голяма тенджера на умерена температура загрейте останалото масло и постепенно прибавяйте, почистения и нарязан на ситно лук, след 10 минути добавете ситно нарязания чесън, след около 2-3 минути почистените и нарязани на кубчета моркови, а след това останалите зеленчуци нарязани на ситно: целината, копъра, зелето и ряпата. В края на задушаването прибавете мащерката, подправете със сол и черен пипер, покрийте с капак и оставете на умерена температура за 10 минути. Слез това увеличете огъня и гответе за още 10 минути или докато зеленчуците са напълно готови.
Загрейте фурната и във форма за печене сложете зеленчуците, а отгоре на равен слой поставете пюрето от картофи, като поръсите с кашкавал. Запечете във фурната за 5-10 минути, докато ястието хване златисто кафеникава коричка и сервирайте.