Замразен шоколадов пудинг с канелени сливи

Замразен шоколадов пудинг с канелени сливи Лакомник

Рецепта за топ кулинари!

Замразен шоколадов пудинг с канелени сливи
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За пудинга:

2 ч.ч. ядки кашу, накиснати във вода за 2 часа

2 ч.ч. кокосов плод, настърган

1 ч.ч. вода

1 1/4 ч.ч. нектар от агаве (може да замените с разтопен мед)

1 ч.ч. кокосово олио (сусамово, гроздово)

1 ч.л. ванилова есенция

1/2 ч.л. морска сол

1 1/4 ч.ч. какао

2 с.л. рожково** брашно

ментови листа за гарниране

За сливите:

1 ч.ч. нектар от агаве* (може да замените с разтопен мед)

3 с.л. джинджифилов сок (ще го намерите в големите супермаркети)

2 ч.л. канела

1/2 ч.л. звездовиден анасон

щипка сол

8 сини сливи, разполовени без костилки и нарязани на осем

За сиропа:

1 ч.ч. нектар от агаве (може да замените с разтопен мед)

1 1/2 ч.ч. захаросани сини сливи, без костилките

1/4 ч.л. сол

1 ч.л ванилия на прах

2 с.л. ванилова есенция

Начин на приготвянe

На пудинга:

Смесете всички продукти в блендер или в купа с миксера, докато стане гладка смес. Сипете във форма за сладкиши с по-ниски стени и изстудете в хладилника докато стегне.

На сливите:

Смесете всички съставки освен сините сливи с миксер докато получите гладка смес. Добавете сливите и преместете сместа в плитък съд и оставете на страна.

На сиропа:

Разбъркайте съставките в миксер докато сместа стане еднородна. Прецедете през тензух или друг подходящ съд.

На финала:

Поставете в центъра на чиния за сервиране кръгла форма за пудинг (пръстеновидна, около 10 см. в диаметър). Ако нямате форми, направете си такива от дебел картон. Във формата изсипете шоколадовия пудинг до напълване на 2/3 от съда. Отстранете пръстена. Отгоре наредете пласт сливи. Би трябвало да не потънат, но ако стане така, не се притеснявайте. Полейте богато всяка порция с лъжица сироп и капнете и около пудинга в чинията за украса. Гарнирайте с ментови листа и вафлени кори.

 

 

*Агаве

Агаве е растение подобно на кактус, което расте в Мексико и от което се прави текила. Използва се от хиляди години като добавка към храната. Нектарът от известното в Мексико растение се нарича „медена вода“. Има няколко вида агаве – Агаве Tequilana, Salmiana и  Rainbow варианти. Агавето е по-сладко от меда, но не е толкова гъсто.

 

**Див рожков

Див рожков е красиво дърво или храст от семейството на Бобовите растения. Плодът му е червеникавокафява бобова шушулка, в която са разположени 8-10 елипсовидни, тъмнокафяви семена със сладък вкус.

Доста световно известни кулинари от няколко години заменят какаото с неговия подобен по вкус събрат – брашното от рожкови. То придава много по-приятен и фин вкус шоколадовите лакомства и позволява да се използват по-малки количества подсладител в рецептите поради не толкова горчивия вкус.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц