Е – опасността, която дебне от опаковката

Е – опасността, която дебне от опаковката Лакомник

Някои поразяват бъбреците, други ни докарват анорексия

Е – опасността, която дебне от опаковката
Автор:Лакомник

Добавките в храните или т. нар. Е-та са онези вещества, които би трябвало да подобряват вкуса на ястието ни. Лекарите обаче са категорични, че повечето от тях могат повече да навредят на здравето ни, отколкото да зарадват небцето ни. В храната ни се слагат киселини, които да подсилят вкуса, както и различни агенти, които да направят външния й вид по-привлекателен. Има химически вещества, които помагат на сухото мляко да не лети във въздуха всеки път щом го отворите. Други помагат на течностите да не образуват мехурчета. Следващите ги карат да изглеждат бухнали. В майонезата пък можете да намерите емулгатори -  те карат водата и олиото да останат смесени много време. За да остане тя и свежа обаче, трябва да има малко консерванти. Не на последно място трябва да споменем и подсладителите. Но кои са конкретните опасни вещества? Можем да ги разделим на две групи.

 

Забранени

Най-вредните Е-та, които присъстват в храната ни, предизвикват тежки проблеми на организма. Те дори са забранени в някои страни. Такива са Е-214, Е -215, Е-217, Е-219, Е-226, Е -227, Е-230, Е -231. Е-233, Е-236, Е-237, Е-238, Е-239. Сред тях се оказва дори и мравчената киселина.

Опасни

На второ място можем да поставим онези вещества, които няма да ни убият, но със сигурност ще влошат състоянието ни. Например E210, който се слага в алкохол, в козметични продукти, сиропи против кашлица и дори лекарства против гъбички. Лекарите обаче обясняват, че може да предизвика астматичен пристъп, неврологични разстройства и превъзбуда при деца. Е-211 или натриевият бензоат пък е мръсната тайна на евтините продукти за пиене и ядене. Лимонади и оранжади, които се продават за стотинки в големите вериги имат хубав вкус благодарение на него. Той обаче става причина за уртикария и влошаване на здравето на астматиците. Под наименованието Е-220 се крие пък серен диоксид. Добавя се от катран, а при производството му се използва и гасена вар. Можете да го намерите обаче в бира, сушени плодове, тонизиращи напитки, оцет и вино. Назад в списъка остава и Е-234. Това е антибиотик извлечен от бирена бактерия. Ползват го фабриките за сирена и доматена паста. Следващата по номер добавка пък може да ни докара дори анорексия. Тя се ползва при консервирането на сирена и месо. Е-249 е един от най-опасните в тази група, който скоро може да стане и забранен. Доказано е, че е канцерогенен. Когато хапнете малко от него, той започва да пречи на тялото да приема кислород. Същите неща се отнасят и за Е-252, който се ползва при производството на барут и торове. Въпреки това обаче често се добавя при консервирането на месо. Ако сте чували, че маринатите са опасни, това е вярно. Причината отново се крие в тайнственото Е-261 или калиев ацетат. На първо място покосява хората, които имат болни бъбреци. При редовна консумация обаче започва да вреди и на здрави органи. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц