




Блат: Отделяме белтъците от жълтъците. В дълбока купа изсипваме белтъците и заедно със захарта бием до получаване на пяна. Добавяме предварително смесените брашно и бакпулвер и разбиваме. Накрая се прибавят и жълтъците. Разбиваме до получаване на гладка смес. Печем върху хартия на 160 градуса за 20-30 минути. Готовия блат разрязваме на две.
Еклери: Кипваме водата и олиото. Добавяме брашното при постоянно и енергично бъркане, докато стане гъста смес. Махаме от котлона и оставяме да изстине. След като изстине сместа, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се бърка енергично. Тестото става още по-гъсто и лепкаво. С помощта на шприц върху хартия за печене правим еклерчета, като оставяме разстояние между тях. Печем на 180 градуса за 20 мин, без да отваряме фурната.
Крем на еклерите: Отделяме 100 мл от млякото. Останалото се слага да заври заедно със захарта. Към отделеното мляко слагаме брашното и яйцата и разбиваме. След като млякото заври, махаме от котлона и при постоянно бъркане добавяме сместа. Връщаме на котлона за 1-2 мин при постоянно бъркане. С така готовия крем пълним еклерите.
Забележка: заделяме 3-4 лъжици за украса.
Втори вид крем: Накисваме желатина в 100 мл студена вода и го оставяме да набъбне за 10 мин. Разбиваме течната сметана с половината захар и киселото мляко с другата половина. На водна баня разтваряме желатина и го добавяме към киселото мляко. Разбиваме и сипваме при течната сметана.
Глазура: Кипваме сметаната и добавяме натрошения шоколад. Бъркаме около 2-3 мин и оставяме в хладилник за 15-20 мин.
Крокан: Карамелизираме захарта и добавяме ядките. Изсипваме върху намаслено фолио и оставяме да изстине. Така изстиналия крокан начупваме на ситно.
Сглобяване на тортата: В тавичка с пръстен слагаме първия блат и напояваме с прясно мляко. Нареждаме един до друг еклерите и заливаме с втория вид крем. Слагаме втория блат и отново заливаме с останалия крем.
Оставяме тортата да престои 3-4 часа в хладилник. След като я извадим, заливаме с глазурата отгоре, а отстрани я мажем с останалия от еклерите крем и поръсваме с крокана.
Благодаря ви и приятен апетит!
