Доктор Ангел Енчев е роден през 1970 год. в Пловдив. През 1988 год. завършва гимназия в родния си град. През 1996 година завършва медицина в Пловдив. След това заминава за Гърция и се учи от специалисти в различни болници. Прави много операции за корекция на наднорменото тегло. Освен хирург обаче, доктор Енчев е и прекрасен кулинар.
- Доктор Енчев, имате изваяно тяло. Как го поддържате – с диета, спорт или се доверявате на услугите на колеги пластични хирурзи?
- Поддържам се най-вече с работа. Енергията и времето, които влагам в нея, заместват спорта и се явяват своеобразна диета, т.е. често нямам време да се храня.Не крия, обаче, че миналата година се подложих на липосукция при човека, който ме научи да държа скалпела.
- Известен сте и като кулинар. Там важна ли е хирургичната точност?
- При хирурзите точността е на почит не само в операционната.От гледна точка на времето, в операционната зала за секунди се взимат решения, които променят живота на човека, а в кухнята можеш да съсипеш и най-добрите продукти.А изхождайки от прецизността- в пластиката на нос, например, милиметър неточност, изменя цялостната визия на пациента....докато в готварството най-много да развалиш глазурата на някой десерт и настроението си.
- Поднесеното ястие трябва ли да има симетрия?
- Симетрия не е точният израз за ястие, то трябва да е добре приготвено и красиво аранжирано, дори и асиметрично.Поднесено в съответната обстановка и в комбинация с приятели и близки хора, става истински гастрономичен празник.
- Кое е най-важното за едно ястие?
- Най-важното за едно ястие са подправките и начинът, по който то е поднесено.Понякога една обикновена салата или обикновено ястие, могат да се превърнат в кулинарен шедьовър.
- Какво готвите у дома и от кого сте се учили?
- У дома готвим всичко, но напоследък предимно средиземноморска кухня – риба и всякакви морски деликатеси, паста и различни салати.Моят учител е майка ми, ненадмината в традиционните български ястия и Костас Константинидис- човека, пръв доверил се на мен, като свой асистент, за когото няма тайни в гурме преживяванията.
- Кое е любимото ви ястие от детството?
- Не е нещо определено, но свързвам Коледните празници с най-хубавото ядене в живота си. Приготвянето на постните сарми, домашната питка, пълнените чушки с ориз, баницата и тиквеника на Бъдни вечер, пълнената коледна печена пуйка и сладките с мирис на канела. Цялата атмосфера е неописуема и дори вълшебна.
- Всеки по-пълен човек мечтае да има достатъчно пари, за да си направи липосукция и така да реши проблемите си с килограмите от раз. Но дали това е най-добрият начин за отслабване?
- Липосукцията е подходяща за хора, които имат локално натрупване на мастна тъкан, жени и мъже, чието тяло е загубило формите си или поради натрупване на излишни килограми, или поради напредване на възраста. Задачата на липосукцията е да подобри силуета на тялото, а не да намали теглото му. Необходимо е, след интервенцията, да се спазва и хранителен режим, спомагащ значително за поддържането на „новото” тяло.
- Според вас кой е най-добрият начин за нормализиране на теглото? Коя процедура?
- Най-ефикасният начин за нормализиране на теглото е здравословно хранене и спорт.Колкото до хирургичните интервенции- в зависимост от индивидуалните нужди на пациента, може да бъде липосукция или липоскулптура, поставяне на гастрален пръстен или дори коремна пластика.
- Споделете рецептите на някои ваши специалитети.
- Една от любимите ми супи, която се научих да приготвям в Гърция, е тайландската супа от скариди.
Тайландска супа
Необходими продукти:
400 г изчистени и сготвени скариди, 1/2 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 2 скилидки чесън, 2-3 с.л. бяло вино, 2 моркова, 1 връзка магданоз, 1 домат, 150 мл кокосово мляко, малко фиде, 1/2 ч.л. шафран, 1/4 индийско орехче, 2 с.л. вегета, сока на 1/2 лимон, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и двата вида чесън се нарязват и се запържват в мазнина. Добавят се домата, предварително накиснат в гореща вода, обелен и настърган, и виното. След 10 минути се прибавят и половината скариди - предварително смлени в блендер или пасирани. След 5 минути се добавят водата, сотираните и нарязани на тънки шайби моркови и подправките. След 10 минути се добавя фидето. След като се свари се прибавя другата половина от скаридите и нарязаният магданоз. Прави се застройка от кокосовото мляко и лимоновият сок. Добавя се във врящата супа и след около 2-3 минути се сваля от огъня.