Много пъти сме ви разказвали за вкуснотиите, които се приготвят и сервират по родното Черноморие. Особено внимание обаче заслужават и специалитетите на хората, родени и израснали покрай най-голямата ни река - Дунав. А те определено не са за пренебрегване. От можете да се насладите на невероятни ястия, приготвени с голямо старание и любов.
Риба саламура по видински
Необходими продукти:
1 кг сом
200 г лук
100 г чесън
200 г домати
олио
50 г чушки
магданоз
черен пипер
оцет
сол
Начин на приготвяне: Почистваме добре рибата. Поръсваме я само със сол и черен пипер. Оставяме я да престои. Печем я цяла на скарата. Едва след това и след като изстине, обезкостяваме. Нарязваме лука на дребно. Задушаваме го в дълбок съд. След това се залива с гореща вода. Оставяме докато заври. Тогава идва ред на доматите. Тя те трябва да се обелят и нарежат на едро. Слагаме и чушките, нарязани на ситно. Ако искате, можете да сложите люта чушка. Добавяме и рибата. Оставяме да се вари поне 10 минути. След това идва ред и на чесъна. Най-добре е да е наситнен. Накрая се слага оцета и магданоза.
Риба по дунавски
Необходими продукти:
1 кг риба
4 моркова
1 кг домати
1/2 кг картофи
2 глави лук
1/2 глава целина
2 с.л. олио
1с.л. оцет
1 връзка магданоз
2 дафинови листа
сол
черен пипер
1 лимон
Начин на приготвяне: Първо задушаваме морковите, целината и лука, нарязани на ситно в дълбока тенджера. Поръсваме с магданоза. След това почистваме и нарязваме на едри парчета рибата. Настъргваме доматите и прибавяме и тях. Поръсваме с подправките. Добавяме и оцета. Оставяме да се задушава за около половин час. През това време сваряваме картофите за гарнитура.
Сом с майонеза
Необходими продукти:
1 сом
1 кг картофи или други зеленчуци
1 майонеза
Начин на приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на шайби. Поставят се на дъното на намазнена тава. Отгоре се поставя цялата риба. Намазваме я с майонеза на вкус. Завиваме тавата с алуминиево фолио и оставяме да се пече 20 минути на 260 градуса. След това намаляваме температурата и печем до готовност. Може да махнете фолието в последните минути на печенето, за да се получи коричка.
Пържоли по русенски
Необходими продукти:
4 свински пържоли
вода
червен пипер
олио
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Начукваме добре пържолите и ги поръсваме с подправките от всички страни. През това време слагаме олиото да се сгорещи. Нареждаме ги в тава и ги заливаме с него. Доливаме вода, най-добре гореща. Покриваме ги с фолио и оставяме да се пекат поне час и половина. Отстраняваме фолиото половин час преди края.
Есетра по ломски
Необходими продукти:
800 г есетра
3 глави лук
брашно
4 домата
няколко гъби
6 скилидки чесън
1 дафинов лист
черен пипер на зърна
магданоз
сол
олио
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на кубчета. След това се посоляват от всички страни. Оставяме рибата настрана и запържваме лука. Отгоре поръсваме с брашно. Докато и то се запържва, обелваме доматите и ги настъргваме. Добавяме ги в тигана. Гъбите се нарязват на едро и също се добавят в соса. Взимаме плитка тавичка. Изсипваме вътре сместа с брашното и доматите. Отгоре подреждаме парчетата риба. Поръсваме я равномерно с наситнения чесън. Добавяме черния пипер и дафиновия лист. Най-отгоре поръсваме с нарязан на ситно магданоз. Пече се най-много половин час.