Домашни разточени банички със сирене

Домашни разточени банички със сирене Лакомник
Домашни разточени банички със сирене
Време за приготвяне
Приготвяне
45 минути
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г брашно

1 яйце

1 чаена чаша олио или 1 пакетче краве масло

10 г сол (1 супена лъжица)

250-300 мл хладка вода

За пълнежа:

300 г сирене

4 яйца

Начин на приготвянe

В брашното се прави ямичка, в която се слагат разбитото яйце и солта. Прибавя се по малко вода и се замесва не много твърдо тесто. То се нарязва на малки късове, които се оформят в кръгли топчета. Намазват се с олио и се оставят да отлежат около 20 минути,  след което с точилка се разточват върху гладка и обилно намаслена маса на тънки питки. Доразточването на питката става ръчно, като краищата й се изтеглят с ръце до получаването на тънък лист.

Разточената кора се напръсква с мазнина и се сгъва на две части. Поставя се пълнеж от натрошеното сирене с разбитите яйца. Кората се сгъва в желаната форма - квадрат, правоъгълник, руло или вита. Готовите банички се нареждат в тава, намазват се с яйце и се пекат в силна фурна около 30 минути до зачервяване. Поднасят се топли.

* Тези банички могат да се приготвят и с плънка от спанак, лапад или киселец. Половин килограм спанак се почиства, измива се и се отцежда. Нарязва се на ситно и се стрива между ръцете с малко сол. Изстисква се добре и отцеден от сока, се поставя в отделен съд. Прибавят се 1 сурово яйце и 100 г натрошено сирене. Сместа се разбърква и част от нея се разстила върху кората. Напръсква се с малко мазнина, след което кората се свива в желаната форма. Лападът или киселецът се приготвят по същия начин. С този пълнеж може да се приготвят банички и от готови тънки кори.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц