В брашното се прави ямичка, в която се слагат разбитото яйце и солта. Прибавя се по малко вода и се замесва не много твърдо тесто. То се нарязва на малки късове, които се оформят в кръгли топчета. Намазват се с олио и се оставят да отлежат около 20 минути, след което с точилка се разточват върху гладка и обилно намаслена маса на тънки питки. Доразточването на питката става ръчно, като краищата й се изтеглят с ръце до получаването на тънък лист.
Разточената кора се напръсква с мазнина и се сгъва на две части. Поставя се пълнеж от натрошеното сирене с разбитите яйца. Кората се сгъва в желаната форма - квадрат, правоъгълник, руло или вита. Готовите банички се нареждат в тава, намазват се с яйце и се пекат в силна фурна около 30 минути до зачервяване. Поднасят се топли.
* Тези банички могат да се приготвят и с плънка от спанак, лапад или киселец. Половин килограм спанак се почиства, измива се и се отцежда. Нарязва се на ситно и се стрива между ръцете с малко сол. Изстисква се добре и отцеден от сока, се поставя в отделен съд. Прибавят се 1 сурово яйце и 100 г натрошено сирене. Сместа се разбърква и част от нея се разстила върху кората. Напръсква се с малко мазнина, след което кората се свива в желаната форма. Лападът или киселецът се приготвят по същия начин. С този пълнеж може да се приготвят банички и от готови тънки кори.