




Свинският врат се нарязва на парчета с големина и форма по ваше желание. Осолява се по смесения начин, като най-напред се натрива със суха смес от 70 г сол, 2 г селитра и 2 г захар за всеки килограм месо. Оставя се в подходящ съд и след три денонощия се поставя в саламура (180 г сол на 1 л вода), в която престоява четири денонощия. След това осоленият врат се изважда от саламурата и се измива със студена вода. На всяко парче се прави кукичка за окачване в пушалнята и се поставят за пушене при температура 25-30 градуса няколко дни, докато добие кафяво-червен цвят.
Готовите парчета се изваждат и се намазват с червен пипер (сладък или лют) по ваше желание. Окачват се в хладно и проветриво помещение и имат трайност до 3 месеца.
Поднесено с чаша червено вино, ще е чудесно!
