Чесънът е на почит в азиатската страна
В Корея се хапват предимно люти или добре подправени храни. Интересен факт е, че страната е най-големият консуматор на чесън в света. Местните обичат много кимчи – това е най-просто казано мариновано зеле, подобно на нашето кисело. Но по същия начин може да се приготви почти всеки зеленчук. Отново основно разлика между нашата и тяхната кухня е фактът, че там доматите се използват за десерт. Затова и рецептите, в които участват са с мед, захар, шоколад и така нататък. Вечерята в едно корейско семейство преминава в ядене на голям брой различни блюда, поставени в средата на масата, така че всеки да може да си взима от тях. Единствената лична порция е купичката с ориз.
Свинско
Необходими продукти:
500 г свинско месо
1 глава кромид лук
1 с. л. захар
2 с. л. зехтин
2 дафинови листа
5 с. л. соев сос
сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарязваме свинското на кубчета като за шишчета. Отгоре нарязваме лука, поръсваме със захарта и дафиновите листа. Овкусяваме със соев сос и черен пипер. Разбъркваме добре. След това прехвърляме в тава и печем на предварително загрята до 200 градуса фурна. Печем около 40 минути.
Пикантно кимчи
Необходими продукти:
450 г зеле
2 с.л. морска сол
4 ч студена вода
1 с.л. пресен чесън
1 с.л. пресен джинджифил
1 с.л. зелен лук
2 ч.л. едро смлян червен пипер
2 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
Взимаме само листата на зелето. Поръсваме със солта. Поливаме го с водата. Отгоре затваряме с найлоново фолио и оставяме за една нощ в хладилника. НА другия ден отцеждаме и подсушаваме. Смесваме подправките и ги заливаме с чаша и половина кипяща вода. Слагаме зелевите листа в дълбока купа, отгоре поливаме със сместа от подправките. Разбъркваме много добре и оставяме така за два дни в хладилника. От време на време разклащаме добре. Обикновено това се поднася като гарнитура към друго ястие. Може да се съхранява обаче малко – до една седмица.
Телешки стиймбут
Необходими продукти:
2 пръчки печени рибени крокети (ситно нарязани)
130 г телешко, нарязано
1 шепа микс от замразени зеленчуци
чесън
сол
вода
5 гъби
1/2 ч. л. къри на прах
щипка куркума
щипка червен пипер
щипка смляно индийско орехче
щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Кипваме водата и добавяме гъбите, рибните крокети, телешкото, чесъна и солта. Оставяме всичко да заври. Когато това стане, добавяме и зеленчуковия микс, както и подравките.
Ориз с яйце и зеленчуци
Необходими продукти:
спанак
гъби
соеви кълнове
краставица
тиквички
маруля
морков
телешка кайма
яйце
черен пипер
сол
сусамово олио
люта соева паста
Начин на приготвяне:
Нарязваме краставицата на тънки филийки. След това накисваме за половин час. Сваряваме спанака и соевите кълнове за десетина минути. Отцеждаме и овкусяваме със сол. Нарязваме тиквичките и гъбите и ги запържваме. На друго място запържваме телешката кайма, заедно със солта и черния пипер. Накъсваме марулята. Запържваме и яйцето. Слагаме всичко заедно в една купа. Отгоре трябва да има канапе от ориз. Поднасяме поръсено със сусамово олио, както и люта соева паста.
Домати с мед
Необходими продукти:
зрели домати
мед
Начин на приготвяне:
Нарязваме доматите на шайби, поръсваме всяка отделна филийка с мед.
Палачинки
Необходими продукти:
5 с.л. пшенично брашно
2/3 ч. вода
щипка сол
1 тиквичка, настъргана
1 малка глава лук, накълцана
1 с.л. олио
За соса:
1 с.л. лек соев сос
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. сусамово олио
½ ч.л. сусамово семе
Начин на приготвяне:
Правим палачинкова смес от водата, солта и брашното. Добавяме тиквичките и лука. Изливаме половината от сместа и пържим в нагорещен тиган. Когато палачинките вече придобият златист цвят обръщаме и пържим от другата страна. През това време се прави и сосът. В тези пропорции сместа е достатъчна за две тънки палачинки.