Димитровска кокошка в сос

Димитровска кокошка в сос Лакомник
Димитровска кокошка в сос
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кокошка

1 малка глава лук

1-2 моркова

1 резен целина

2-3 корена от магданоз

1 к.ч. бяло вино

5 с.л. брашно

1 ч.л. смлян черен пипер

1 к.ч. масло

1 ч.ч. сварени и ситно нарязани гъби

сокът на 1 лимон

Начин на приготвянe

Добре изчистената и измита кокошка се слага в тенджера и се залива малко повече от половината с гореща вода. Щом заври, се посолява и се прибавят лукът, морковите, целината и магданозените корени. Когато птицата е почти сварена, към бульона се добавя и виното. После сварената кокошка се изважда и се нарязва на порции, които се заливат със соса. Сосът се приготвя така: брашното и черният пипер се запържват в част от маслото, от което се отделя предварително бучка колкото орех. Брашното постепенно се разрежда с бульона до умерена гъстота. Изсипват се гъбите и сместа се оставя да ври на тих огън 8-10 минути, като се разбърква от време на време. След като се свали от котлона, се подправя с лимоновия сок и с бучката масло.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц