Дженифър Лопес не е жена, която очаквате да заварите в кухнята. Самата тя признава, че по-скоро би умряла, отколкото някой да я види край печката. „В някои от къщите ми дори не съм имала кухни, но имам много специално отношение към храната”, категорична е пеещата звезда.
В доказателство на това тя отвори собствен ресторант преди 6 години. Заведението на име „Мадре” предлагаше мексиканска кухня по рецепти подбрани лично от звездата. Дженифър се грижеше за избора на меню и следеше лично ястията да са диетични, защото както казва тя: „Всички в Лос Анджелис са постоянно на диета”. Самата тя не прави изключение. Въпреки звездния подбор на ястията обаче, ресторантът фалира през есента на 2009 г., защото след като стана майка на близнаци, Джей Ло заразя бизнеса с хранене и заведението не успя да просъществува дълго без намесата й.
Сега звездата си е наела двама лични готвачи, които се грижат семейството й да е качествено нахранено. Ето две рецепти, които е променила по свой вкус и са неизменна част от менюто й.
Целина с мед и стафиди
Време за приготвяне - 60 мин.
4 порции
Продукти
За крем англез:
200 мл прясно мляко
300 мл сметана
5 жълтъка
150 г захар
1 ч. л. ванилова захар
За целината:
400 г целина
1 с.л. лимонов сок
50 г портокалов ликьор или коняк
200 мл портокалов сок
1 ч.л. настъргана кора от портокал
1 с.л. масло
2 с.л. запечени орехи
100 г стафиди
1 портокал, разделен на резенчета
3 с.л. захар
Приготвяне
Млякото и сметаната за крема се кипват. Жълтъците се разбиват със захарта на гъст крем. Врящата течност се налива в жълтъците малко по малко при непрекъснато разбиване. Добавя се ванилията. Охлажда се, като се разбърква от време на време, за да не хване коричка. Целината се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина 0,5 см. Слага се веднага в съд с 2 ч. ч. вряща вода с 1 с. л. лимонов сок за 5 мин. После се нарязва на различни формички.
В тиган се слагат маслото, кората и сокът от портокал, стафидите, ликьорът и захарта. След като всичко заври и се посгъсти, се добавят орехите и формичките целина. Ври не повече от 2-3 мин. Целината се сервира с крем англез, орехови ядки, стафиди и резенчета портокал.
Телешко с праз лук и сини сливи
Време за приготвяне – 70 мин.
4 порции
Продукти
1 кг телешко месо за готвене
15-20 сушени сини сливи
1-2 моркова
3-4 стръка праз лук
200-250 г ситни печурки
1-2 листа дафинов лист
1 ч.л. черен пипер
2 кубчета телешки бульон
2-3 скилидки чесън
1 с.л захар
100 мл зехтин
200 мл бяло сухо вино
връзка магданоз
Приготвяне
Запържете до зачервяване месото нарязано на едри късове, добавете нарязаният на шайби от 3-4 см праз лук, морковите на кръгчета от по 1 см и скилидките чесън на филийки и измитите гъби, задушете за десетина минути като разбърквате внимателно. Прибавете дафиновият лист, черният пипер и захарта + бульоните и залейте с 500 мл гореща вода и 200 мл. бяло вино, оставете на тих огън докато месото е почти готово, добавете сините сливи за 5-10 минути. Изсипете всичко в йена глас или глинен гювеч и запечете за двайсетина минути да остане на мазнина. Поръсете обилно с магданоз.