Диабетиците да забравят за кестените

Диабетиците да забравят за кестените Лакомник

Внимавайте с ориза и гроздето

Диабетиците да забравят за кестените
Автор:Лакомник

Диабетът е болест, която всяка година взима все повече и повече жертви. За да се отървете от тежките симптоми на заболяването, можете да промените начина си на хранене, категорични са диетолозите. Самите продукти няма да ви помогнат да преборите диабета, но ще направят тялото ви достатъчно здраво, за да поддържа нормални нива на глюкоза и инсулин.

 

На първо място трябва да се ограничат въглехидратите. Захарта спада в тази група, но има и десетки други продукти, които могат да дадат на тялото ни тези вещества. В списъка попадат както белия хляб и сладкото, така и алкохола. Едно от най-важните неща за болните е да поддържат здравословно тегло. Когато трябва да изпълним двете мисии – за въглехидратите и за отслабване, списъкът с позволените и забранените храни става конкретен.

Не наблягайте на мазните храни или пък млеката и сирената с висока масленост. Забравете за белия хляб и си вземете пълнозърнест. Не посягайте към тлъстите риби и хайвера. Относно месото – хапвайте само нетлъсто, можете да си позволите черен дроб и език. Колбасите – само в краен случай. Ако обичате да похапвате яйца, спокойно се наслаждавайте на белтъците, но с жълтъците внимавайте и бъдете по-умерени.

Подходящо за всеки диабетик е да яде вкуснотии с ориз, въпреки че и той е пълен с въглехидрати. В ограничени количества е прекрасен за здравето. Същото важи и за овесените ядки. Сега през есента ще се появят и много будки за печени кестени. Но апетитните печени дарове на природата не са подходящи за болните от диабет. Внимавайте и с количеството на ядките на ден.

Като всяко здравословно меню и това включва в огромни количества зеленчуци. Можете да ги хапвате неограничено. Диетолозите обаче съветват по-рядко да ядете карфиол, зеле, моркови и чушки. Най-малката част от менюто трябва да е отредено на зеленчуците с най-голямо съдържание на въглехидрати – картофи и грах.

При плодовете положението не е по-различно – сладките, т.е. Въглехидратните дарове на природата като стафиди, фурми, смокини и сливи трябва да се хапват по-рядко. Трябва да се внимава с количеството дори на изключително полезното грозде.

И не на последно място, подправките. Избягвайте лютите, но спокойно хапвайте тези с по-мек вкус като босилек и риган, както и бял пипер.

Менюто на всеки диабетик е онова, което всеки от нас трябва да спазва ако иска да е здрав. Когато имаме захарна болест обаче, тези правила стават направо задължителни. Така ще забавим напредването на заболяването.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц