Ленедарните рецепти на Елада са неповторими
Най-естествена комбинация между морски дарове и традиционни месни ястия можете да откриете в Гърция. Вековните рецепти са еталон за добра кухня навсякъде по света. Легендарната салата дзазики е само един от примерите. Лесно можете да си забъркате кебап от риба, а защо не и да запържите калмали с узо?
Гирос
Необходими продукти:
За питката:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
100 г заквасена сметана
2 с.л. кисело мляко
2 жълтъка
3 с.л. олио
За плънката:
300 г свински котлет
50 мл червено вино
2 с.л. зехтин
2 дафинови листа
1 ч.л. сол
2 скилидки чесън
1 ч.л. сух риган
1 зелена салата
1 глава червен лук
1/2 домат
1/2 кофичка кисело мляко
1 с.л. наситнен копър
2 скилидки чесън
1 с.л. оцет
Начин на приготвяне: Първо правим марината за месото. Слагаме виното в тенджера и добавяме скиидките чесън, които са смачкани предварително. Добавяме дафиновия лист, както и ригана, солта, зехтина и разбъркваме добре. Взимаме месото и правим няколко разреза. Слагаме го да се маринова за поне един час. През това време правим питката. Маята се разваря в малко вода, поръсва се със захар и 1 ч. л. брашно. Забъркваме и оставяме за 10 минути. След това добавяме и останалото брашно, сметаната, млякото, солта, жълтъците, олиото. Внимателно замесваме на тесто. Оставяме го да втаса. Разделяме го на топчици и ги разточваме на питки. Печем при сгорещена фурна за пет минути. Месото се вади от маринатата и се завива на руло. Печем и него, но при 200 градуса за 20 минути. От време на време поливаме с маринатата. Когато стане готово го нарязваме на дребни парчета. След това идва ред на соса. Прави се от киселото мляко, в което се добавя чесъна, копъра, оцета, както и домата. Посоляваме и добавяме и лука. Във всяка питчица слагаме първо лист маруля, след това месо и накрая от лука. Поливаме със соса и завиваме на руло.
Дзадзики
Необходими продукти:
1 краставица
500 г кисело мляко
3 скилидки чесън
4 листа мента
60 мл зехтин
1 лимон
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Настъргваме карставицита. Пресоваме чесъна. Нарязваме ментата на много ситно. Омесваме и разбъркваме добре. Сервираме след като салатата е престояла в хладилника поне 2 часа. Едва тогава е моментът да добавим наситнените орехови ядки, както и листата мента.
Калмари с узо
Необходими продукти:
500 г калмари
2 с.л. зехтин
2 с.л. сусам
узо
1 с.л. черен пипер
2 скилидки чесън
6 пера пресен чесън
25 г аншоа
босилек
1 с.л. магданоз
2/3 ч.ч. рибен бульон
2 ч.л. лимонов сок
сол
Начин на приготвяне:
Калмарите се пържат предварително. След това се нарязват на ивици. След това в нов зехтин се запържа и сусама, както и нарязания на ситно лук. Към сместа се добавя аншоата и се поръсва с босилек и магданоз. Заливаме с бульона, лимоновия сок и добавяме узо на вкус. Оставяме да къкри за 10 минути.
Рибен кебап
Необходими продукти:
800 г рибно филе
5 с.л. зехтин
3 моркова
4 домата
3 глави лук
1 ч.ч. вино
дафинов лист
1 с.л. брашно
черен пипер
1 лимон
масло
оцет
маслини
Начин на приготвяне: Рибата се овкусява със сол и оцет. Слагаме я да се вари в поне литър и половина кипяща вода. Добавяме и малко сол в нея. Оставяме да се вари 10 минути. През това време наситняваме лука, морковите и доматите. Задушаваме ги в мазнината, докато влагата напълно се изпари. Посоляваме и поръсваме с малко брашно. Прецеждаме рибата. От бульона и половината вино правим сос. Когато той кипне, добавяме рибата, подправките, маслините и лимона. Едва пет минути по-късно добавяме и останалото вино. Ври още десет минути. Добре е гарнитурата да е варен ориз.
Критараки с пиле
Необходими продукти:
300 г критараки
4 пилешки бутчета
1 глава лук
1 чушка
2 моркова
3 с. л. зехтин
магданоз
черен пипер
босилек
сол
Начин на приготвяне: Запържваме бутчетата от двете страни. Нарязваме на ситно зеленчуците и добавяме и тях. Когато омекнат,доливаме гореща вода, подправяме и оставме да се вари, докато месото е напълно готово. Вадим вареното месо. В останалата течност добавяме критаракито. Това е гръцки продукт, който на външен вид прилича на ориз, но на вкус и по състав прилича на макарони. Можем да го заместим с ориз или някакъв вид паста. Варим на умерен огън за 5 минути. Прехвърля ме го, заедно със зеленчуците при бутчетата. Заливаме с останалата течност. Печем в предварително загратя фурна до 200 градуса. Запичаме. Преди да поднесем, поръсваме с босилек.