Да хапваш бавно е дзен

Да хапваш бавно е дзен Лакомник

Дъвчете дълго, хранете се на маса

Да хапваш бавно е дзен
Автор:Лакомник

Да се храниш бавно и спокойно в днешно време е непостижима мечта. Яденето обикновено е на крак, на бързо или направо няма свободна минута за него. За съжаление, да се храниш така е най-вредният навик, който можем да си създадем. Първо се товарят вътрешните органи, защото месото или зеленчуците не стигат до стомаха напълно сдъвкани. На второ място ядем толкова бързо, че докато усетим ситост, вече сме поели повече храна, отколкото трябва. И накрая резултатът е повече килограми и високо кръвно. Тук разбира се отново се намесва и липсата на време, която не ни дава възможност да спортуваме.

Какво да правим тогава?  За да не влошим напълно здравето си, трябва да вземем мерки за храненето си колкото се може по-бързо. Най-лесният начин е да се обърнем към източната философия. Тя ни дава много съвети как да се храним правилно. Спазването на дзен правилата гарантира здраве и дълголетие. Ще се изненадате, че яденето ви харесва много повече. А едновременно с това ден след ден намалявате порциите.  Дзен стилът на масата успокоява нервите и е едно малко бягство от стреса.

Задължително условие на бавното хапване според Дзен е да дъвчете поне 20 пъти всеки залък. Винаги, когато вкарате нещо в устата си, оставете вилицата или лъжицата. Едва когато сте глътнали, вземете обратно приборите. Въпреки тези съвети, винаги се получава така че работата и задълженията ни принуждават да забързаме темпото и обратно влизаме в омагьосания кръг. Затова хващайте вилицата не с ръката, с която пишете. Трудностите, които създава тази проста смяна на ръцете, със сигурност ще ви накара да хапвате доста по-бавно.

Тъй като най-важното при дзен е да се съсредоточим в това, което правим, същото важи и когато седнем на масата. Направете така че всичко, което е в чинията ви да ви е интересно. Например яжте с клечки. Или пък опитвайте храната със затворени очи. По този начин мислите ви ще са насочени само към яденето и ще избягате от проблемите, които са ви тормозили само до преди минути. Мислете за всичко, свързано с вашия специалитет - от какво ли е направен, колко време ли е било нужно за приготвянето му, можете ли да го спретнете сами у дома.

За да постигнете основната цел - да направите закуската, обяда или вечерята си истински ритуал, поставяйте всички продукти в отделни чинии. Вярно е, че после ще имате повече за миене, но със сигурност ще се чувствате по-енергични след подобно бавно и осъзнато хранене. Сигурно винаги ви се е искало да си хапнете нормално - т.е. на маса, а не върху клавиатурата на компютъра. Какво ви пречи да го направите?

И последното, но основно правило - не говорете, когато се храните. Забравете за телевизора, музикалната уредба, а още повече за телефоните. Релаксирайте, вглъбявайте се и следвайте законите на дзен философията.

 

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц