Морските дарове и царевицата са на първо място
Чилийската кухня и култура са колкото познати, толкова и екзотични. Южноамериканската страна се простира на тънка ивица по континента и е приютила на територията си близо 600 вулкана. Океанът пък дава на местните хора много и различни видове риба и морски дарове. Основна част от менюто на чилийците е и царевицата. За готвене се използват дори и листата й.
Тиквени палачинки
Необходими продукти:
200 г тиква
4 с.л. олио
брашно
мед
Начин на приготвяне: Сваряваме тиквата и я смачкваме на пюре. На друго място правим кладенче от брашно и в изливаме загрято олио. Едва тогава смесваме с тиквата. Замесваме и добавяме по малко брашно. Продължаваме така докато се получи твърдо тесто, за да можем да го разточим. С чаша правим кръгчета по листа тесто. Пържим ги в сгорещено олио. Поднасяме с мед.
Пиката
Необходими продукти:
400 г телешко месо
200 г свинско месо
2 глави кромид
1 зелена чушка
3 домата
600 г картофи
олио
1 свински колбас
майорана
кориандър
сол
10 маслини
нарязан магданоз
Начин на приготвяне: Нарязваме основните продукти на малки парченца - месото, колбасът, кромидът, доматите, чушката и картофите. Запържваме картофите. В друг тиган пържим двата вида месо, както и колбаса и лука. Добавяме подправките. Идва ред на доматите, на чушката и маслините. Задушаваме за няколко минути. Разбъркваме заедно с картофите. Поръсваме с магданоз и поднасяме веднага.
Сос
Необходими продукти:
8 домата
4 глави кромид лук
1 лютива чушка
1/4 ч.ч. вино
1 с.л. пудра захар
канела
сол
2 с.л. вода
Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно, както и доматите и чушки. Поръсваме ги с оцета, захарта и канелата, посоляваме. Задушаваме ги на тих огън, докато омекнат. След това се претриват през сито, прибавяме и водата. Варим десетина минути и разбъркваме през цялото време.
Мус
Необходими продукти:
1/2 кг сушени кайсии
300 г захар
1/2 кг каша от царевично брашно
400 мл сметана
2 с. л. Желатин
Начин на приготвяне: Оставяме кайсиите във вода за едно денонощие. Сваряваме ги във вода със захар. След това ги накълцваме. Разбиваме царевичната каша с миксер. На друго място разбиваме сметаната. Разтваряме и желатина на водна баня. В прозрачни форми слагаме от кашата и плодовете. Добавяме и по равни количества сметана и желатин. Разбъркваме хубаво и оставяме в хладилника за 2 часа. Варим кайсиите до сгъстяване на сиропа. За да ги поднесем, слагаме малко сос, отгоре малко мус, както и сушени кайсии. Накрая отново поливаме със сос.
Шишчета
Необходими продукти:
36 едри скариди
зехтин
1 скилидка чесън
1 с. л. нарязан магданоз
1 с. л. нарязан кориандър
сол
млян черен пипер
1 ч. ч. печурки
1/2 к. ч. бяло вино
Начин на приготвяне: Слагаме по три скариди на всяко шишче. Печем ги на скара и поливаме непрекъснато със зехтин и сос. Добавяме им чесън, магданоз, кориандър, сол и пипер. Отделно запържваме печурките със зехтина, заливаме с вино и задушаваме докато стане готово. Забождаме всяко шишче в гъбите и така ги поднасяме.