Лютите подправки са един от най-добрите антиоксиданти, подарени ни от природата. А това означава, че всеки грам от тях помага на мозъка ни да не остарява преждевремнно. Не забравяйте да ги комбинирате, казват специалистите. Най-лесният начин към стомаха и кръвта, е да приготвите сос с много мерудии. Не забравяйте да добавяте често и чесън, защото той също допринася за доброто здраве.
Сега през лятото високите температури могат лесно да ви изтощят и да загубите апетит. Това може да наруши равновесието на организма ви. Затова е добре да хапвате люто като разядка, особено на обяд. А кулинарите съветват ако пикантното ви дойде твърде много или не сте свикнали да го ядете, да държите наблизо чаша прясно мляко или купичка кисело мляко, защото те неутрализират неприятното усещане.
Много от лекарите смятат, че хапването на люти храни и подправки може дори да помогне на болните от гастрит на стомаха.