Измивате много хубаво гъбите и ги нарязвате на парченца около 2 см. Кромида режете на ситно, а зеления лук - на кръгчета. Запържвате в олиото гъбите, като захлупвате тигана с капак, за да се задушат. Когато се изпари водата, прибавяте кромида, а след около 3 минути - и зеления лук. След като се поизпържат, прибавяте сол, черен пипер на вкус и червения пипер. Бъркате непрекъснато да не загори. Изсипвате измития вече ориз, разбърквате добре да се смесят добре и наливате гореща вода 1:4 според обема на ориза (1:4, защото към ориза има и гъби). Затваряте с капака и нека къкри на тих огън, докато поеме водата и омекне напълно оризът. Добавяте доматите и още сол, ако е необходимо. След 5-10 минути прибавяте нарязания на ситно магданоз, разбърквате добре и отстранявате от огъня.