Грозде за спокоен сън

Грозде за спокоен сън Лакомник

Топлото прясно мляко ни носи спокойствие

Грозде за спокоен сън
Автор:Лакомник

Безсънието е състояние, в което през нощта не можем да заспим, а на следващата сутрин не можем да отворим очите си. За да се преборим с неприятната ситуация, която може да е породена от какво ли не, е достатъчно да си набавим хормона мелатонин. А единственият плод, в който той се съдържа е гроздето. Другият ключ е серотонинът, който намалява стреса значително. Това позволява на организма да си почива, но и да може да заспи. А ако нямаме пълноценна почивка, започват здравословните проблеми. Един от тях е дори повишението на холестерола, което води и до образуването на коремче, категорични са фитнесманиаци. И затова има още една причина. На сутринта, след безсънна нощ, ние сме отпаднали и без сили. Опитваме да си ги наваксаме с храна, а не сме физически активни и реално не горим това, което приемаме. И попадаме в омагьосан кръг, защото след като качваме килограми започват да ни тежат и свеждаме движението до минимум.

 

Но и за да спим по-добре, пак може да ни помогне само яденето. Каквото и да хапваме, за да се чувстваме по-добре обаче, не трябва да го приемаме точно преди сън. Те предизвикват кръвта да отиде към храносмилателната система и пак не можем да спим. Според лекарите е най-добре да приключим с вечерята поне два часа преди да си легнем.

Много е хубаво, освен грозде, е да прибавим към менюто си и извара. Достатъчна ни е половин купичка по време на последното хранене. В тях се съдържат аминокиселини, на които са необходими няколко часа, за да отидат до мускулите. По този начин, на следващата сутрин ще имаме повече сили. Освен това в изварата има и една аминокиселина, която е безценна при борбата с безсъние. Тя се казва триптофан и предизвиква в организма нужда от сън.

Въпреки че обикновено зърнените храни са смятани като източник на много енергия и подходящи за сутринта, те могат да се хапват и вечер. Най-добре действа овесът. В него има въглехидрати, които довеждат до отделянето на серотонин. Може да се добави и половин ябълка, както и обезмаслено мляко.

Следващото нещо, което предизвиква производството на серотонин са фъстъците. Във всякакъв вид. Просто и те успяват да предизвикат организма да произвежда серотонин. Важното е обаче да не се прекалява с тях, защото може да се получи обратният ефект – да ни е тежко и отново да не можем да заспим.

В списъка от храните попада и топлото прясно мляко. Въпреки че това все още се приема просто като клише, то наистина има ефект. Успокоява нервите, и освен това помага и на химическо ниво, защото вътре има триптофан, а той, както стана ясно, приспива. Калцият също е много важен. Това е вещество, което регулира нивата на мелатонина. А той контролира съня от началото до края. Ако не сте хапнали овес и извара, можете да добавите малко мед в млякото. Така ще имате онези въглехидрати, които да помогнат да продължи да се произвежда серотонин през цялата нощ. 

Но тук идва ред и на гроздето. То определено е най-силното оръжие в борбата с безсънието. Защото в него има вълшебния мелатонин. Достатъчно е честичко да си хапваме грозде и след няколко дни ще усетим, че вече заспиваме по-лесно вечер и се събуждаме по-бодри на другата сутрин. Истинският елексир за сън обаче е ако зърна грозде се нарежат в кисело мляко. Тогава доставяме на оргнизма и калции. И магията на съня става истина. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц