Соленки от едно тесто с няколко невероятни вкуса
Разточете тестото на тънка кора с правоъгълна форма – по-малко от 1 см. дебелина. Нарежете го на 24 равни ленти и всяка усучете како спирала. Поставете ги на разстояние една от друга в тава, покрита с хартия за печене.
Намажете всяка соленка с яйцето и оставете за 20 минути да втаса на топло място, докато удвои обема си. Печете за 12-15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто кафяво.
Така ще получите 24-26 хрупкави пръчици с неутрален вкус, които дори може да направите на сладки, поръсвайки ги с пудра захар или топвайки ги в разтопен шоколад. Но може по същия начин и за толкова кратко време да направите соленки с още няколко различни вкуса.
Вариант 1
Ако искате да направите пикантни гризини, добавете в тестото преди разточването му 2 с.л. червен с лют пипер.
Вариант 2
Ако искате ароматни гризини, ухаещи на билкови поляни, добавете в тестото преди разточването му 3 с.л. смес от мащерка, чубрица, сух босилек, сух риган и ким. Размесете добре и тогава разточете.
Вариант 3
За кашкавалени солети, добавете в тестото преди разточване 4 с.л. настърган пармезан или кашкавал. След изпичане поръсете соленките с още малко пармезан и ги върнете в топлата фурна. След 2 минути извадете и охладете на метална решетка.