Асен и Сибина са ценители на домашната кухня
Печенето на хляб е последната кулинарна мания на тв семейството Асен и Сибина Григорови. Водещите от БНТ, които будят зрителите в събота, са не просто ценители на хубавия, пресен насъщен, но и от известно време усвоят тънкостите в майсторлъка за приготвянето му. Че хлябът е нездравословен е най-смешният мит в съвременната еко култура, твърдят те. Диетолозите рядко го препоръчват в менюто на хората, които трябва да се вталят. Въпреки всичко обаче добре изпеченият и пухкав хляб е любимата храна на Асен и Сибина.
„Разбира се, не става дума за бял хляб от супермаркета в найлонова опаковка, а за далеч по-здравословни и вкусни алтернативи”, веднага уточняват двамата. Те обичат пълнозърнестия във всевъзможни вариации - със зехтин, с ядки, с ленено семе, билки, маслини.
Хляб със сусам
Продукти
30 г прясна мая
1 ч.л. захар
300 мл хладка вода
450 г типово брашно
300 г пълнозърнесто брашно
6 с.л. сусам
1/2 ч.л. сол
1 белтък
Приготвяне
Маята, захарта и шестте супени лъжици хладка вода се разбъркват и се оставят за 10 минути. После сипете в купа брашното, половината сусам и солта. Добавете маята и останалата вода, като я сипвате в кладенчето, което сте направили вътре в брашното. Разбъркайте с дървена лъжица. Размесете добре тестото, докато се стегне. Поръсвате с малко брашно. Готовото тесто е гладко и еластично. Сложете го в купа, покрийте с кърпа и изчакайте да втаса още око час и половина. Може да го печете и на питки в намазана с масло тава. Разбийте белтъка и една супена лъжица вода и намажете с него повърхността на питките, наръсете сусама отгоре. Покрийте с кърпа и изчакайте още час. Печете 35-40 минути на 200 градуса.
Хляб с бира
Продукти
210 мл бира
350 г брашно
2 ч.л. мед
2 ч.л. сол
7 г прясна мая
1 с.л. олио
Приготвяне
Брашното се пресява в купа. Добавят маята, меда и бирата (стайна температура). Омесва се еластично тесто, като накрая се прибавят солта и олиото. Купата се покрива и се оставя на топло място за 1 час. Втасалото тесто се премесва. В намаслена тава (хартия за печене) се оформя хляба. По желание се поръсва с брашно и ленени семки и се оставя за още 15 минути. Фурната се загрява на 180 градуса и се пече за около 35 минути.
Хляб с маслини и червени чушки
Продукти
1 щипка чесън на прах
чубрица, босилек, мащерка
1 яйце
1 с.л. разтопено масло
2 печени червени чушки
10 маслини
5-6 гъби от консерва
1 ч.л. оцет
3 с.л. олио
250 мл прясно мляко
250 мл топла вода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче мая
1 кг брашно
Приготвяне
Млякото се смесва с водата (топли) и в тях се разтваря маята. Прави се кладенче в пресятото брашно, сипва се захарта оцета, олиото, белтъка (жълтъка за намазване) и маята. Замесва се меко тесто, оставете да втаса, докато удвои обема си. През това време си направете плънката, като задушите леко нарязаните маслини, гъби и печените червени чушки, нарязани на ситно. Отделно разбъркайте в малко масло мащерка, босилек, чубрица, чесън на прах или други подправки по ваш вкус. Вземете втасалото тесто и го разточете на голяма кора. Намажете го с ароматното масло и разстелете плънката. Навийте на руло, срежете краищата и го съберете на венец. Преместете го върху хартия за печене, така ще ви е по удобно да я оформите. С ножица нарежете венеца от външната страна, но не до края. Подреждането става така: едно парче на вътре, две остават навън, като леко ги накланяте на една страна да се захлупят. Така правите и с останалите парчета. В средата сложете отрязаните краища. Премествате в тавата, слагате върху тенджера с вряща вода да втаса, намазвате с разбит жълтък с малко прясно мляко и печете в загрята фурна на 200 градуса до готовност.